Лично върховният лидер водеше церемонията

Иран се изтегли от ядреното споразумение и обяви, че започва да обогатява уран. Това стана само 3 дни след като при американски въздушен удар в Багдад беше убит известен военен командир. Днес стотици хиляди хора, водени от върховния лидер на Иран Аятоалах али Хаменей изпратиха по улиците на Техеран генерал Касем Солеймани.

Иранската телевизия твърди, че милиони хора са изпратили генерал Касем Солеймани в последния му път. Много плачеха, други носеха снимки на военния командир, а множеството скандираше „Смърт на Америка”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Дъщерята на генерала, Зейнеб Солеймани предупреди, че Съединените щати ги очакват мрачни дни заради убийството на баща й.

„Безумецо Тръмп, арогантна марионетка на ционизма, да не си мисли, че всичко е приключило със смъртта на баща ми”, каза дъщерята на генерал Касем Солеймани.

Видео: Ruptly

Ердоган: Убийството на Солеймани няма да остане неотмъстено

Иран обеща жестоко отмъщение за смъртта на генерала и се изтегли от ядреното споразумение от 2015 година. Трите европейски държави в него - Германия, Франция и Великобритания призоваха Техеран да не го прави.

„Нашата цел остава да спасим споразумението. Преговаряме по въпроса с нашите френски и британски партньори, но и с китайската и руската страна, участващи в ядрената сделка за Иран”, добави говорителят на Министерството на външните работи на Германия Райнър Брюел. 

 

Президентът Тръмп отново заяви, че ще отговори с още по-жестоки санкции срещу Иран. Сред решението на иракския парламент да изгони чуждите войски от страната, Тръмп заплаши с тежки санкции и Багдад. Заканата му е още да нанесе удар по културните обекти на Иран.

„Вярвам, че нещо ще се случи между Съединените щати и Иран и Иран ще предприеме физически действия срещу Вашингтон. Не знам как и къде. Но не вярвам, че Иран иска война, това е абсолютно сигурно”, посочи анализаторът Хушанг Амирахмади. 

 

Видео: Ruptly

Световните лидери призовават за сдържаност, а посланиците от НАТО се събират днес, за да обсъдят ситуацията. Германският канцлер Ангела Меркел заминава за Русия, за да разговаря по темата с президента Путин.