Резолюцията беше приета с 228 на 193 гласа

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за изпращане на двете основания за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Сената. Там трябва да започне съдебният процес за евентуалното му сваляне от длъжност, предаде БТА.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие документа с 228 на 193 гласа. С тази резолюция се назначават седемте прокурори, чиито имена обяви по-рано председателката на Камарата Нанси Пелоси. Освен това се осигурява финансиране на процеса и се предават основанията за импийчмънт на горната камара. "Днес сме тук, за да прекрачим един много важен праг в американската история", заяви Пелоси преди гласуването.

САЩ и Китай подписаха първата фаза на търговската сделка

Днешният вот в долната камара на Конгреса идва четири седмици след като Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента за злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса заради отношенията му с Украйна.

Не се очаква съдебният процес на президента Тръмп да трае повече от две седмици, заяви пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ, цитиран от Франс прес. "Мисля, че е много слабо вероятно да продължи повече от две седмици", каза източникът. Според него Белият дом смята, че Тръмп би трябвало бързо да бъде оневинен от горната камара на Конгреса, в която мнозинство имат републиканците.

Очаква се процесът на Тръмп в Сената да започне на 21 ноември.

Тръмп: Решението на Хари и Меган е тъжно