Пиесата ни пренася в София през 1966 г.

Комичният сюжет на „Кафе с претенция“ ни пренася в София през 1966 г. в апартамента на Милчо (Юлиан Вергов) – 43-годишен, началник на рекламно бюро. Намираме го там заедно с „авера му“ – 43-годишният Милко (Иван Радоев). Тече трескава подготовка в очакване на две дами, заговорени случайно през деня, на кафе по „Раковска“. Напътствията на доста по-опитния в свалките Милчо почти вдъхват кураж на Милко, който макар и архитект е довел кариерата си до заветната длъжност „завеждащ техническата документация на службата“, а по отношение на жените е крайно неопитен.

В кулминацията на подготовката, в апартамента пристига, неканен и третият им приятел – 43- годишният Минко (Моню Монев), научен сътрудник по старобългарски. Неговото съкровено желание е да избяга от „семейния уют“, в чиито окови скоро е попаднал и да пийне с приятелите. Тази вечер и нейната неочаквана развръзка пораждат куп нелепи и смешни ситуации. 

Автор на пиесата е българският драматург, писател и дисидент Георги Марков, убит в Лондон с печално известния “български чадър”.

Юлиан Вергов: Любовта на публиката е невероятно зареждаща и мотивираща

"Когато един мъж има едни очаквания от една среща с една, обикновено става друго. Може да се види Георги Марков от друга светлина - с много хумор и ирония", каза Иван Радоев.

"Това е спектакъл по пиеса на Георги Марков. На публиката ще бъде интересно да ме види в комедия. Пиесата е богата на много теми, а прочита на пиесата зависи от режисьора", каза още Юлиан Вергов.

„Кафе с претенция“ не е първоначалното заглавие на Георги Марков. За пръв път комедията е отпечатана през 1965 година в издание на Комитета за култура като „Ние котараците“ – заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър „Трудов фронт“, с актьора Юрий Яковлев. За съжаление, същата година театърът затваря и до премиера така и не се стига. През 1966 година в сп. „Театрална библиотека“, пиесата на Георги Марков е публикувана вече със заглавието „Кафе с претенция“.

"Това че пиесата е писана през 60-те, не я прави неактуална. Това са едни взаимоотношения между мъжа и жената, които са валидни и до днес", заяви Моню Монев.

Повече по темата гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си