Повече от 130 души са загинали в Китай, а близо 6 000 са заразени

"Целият свят трябва да бъде нащрек", за да се бори с коронавируса, каза ръководителят на Програмата на Световната здравна организация по въпросите на здравето при извънредни ситуации.

Първи случай на коронавирус във Финландия

Д-р Майк Райън похвали реакцията на Китай при появата на смъртоносното огнище, като заяви: „Предизвикателството е голямо, но реакцията беше мащабна“.

СЗО ще се събере на среща утре, за да обсъди дали вирусът представлява глобална заплаха за световното здраве, съобщи БГНЕС.

Китайският град Ухан е епицентърът на огнището, но вирусът се е разпространил от Китай в поне 16 държави в световен мащаб, включително Тайланд, Франция, САЩ и Австралия.

Шофьор на такси изгони от колата си пътник, пристигащ от Ухан (ВИДЕО)

Повече от 130 души са загинали в Китай, а близо 6 000 са заразени.

Няма специфичен лек или ваксина. Редица хора обаче са се възстановили след лечението.

Д-р Райън каза, че се събира международен екип от експерти, които ще заминат за Китай, за да работят с местните експерти и да научат повече за това как се предава болестта.

Генералният директор на СЗО, който посети Китай тази седмица, заяви, че повечето хора, които са се заразили с вируса, страдат само от "по-леки усложнения", но около при 20% се стига до тежки заболявания пневмония и дихателна недостатъчност.

В РЕАЛНО ВРЕМЕ: Проследете как и къде се разпространява коронавирусът?

Той заяви, че Китай "се нуждае от световната солидарност и подкрепа" и че "светът се обединява, за да сложи край на епидемята, ползвайки се от опита при справяне с предишни епидемии”.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК