Депутати от двете партии си размениха остри реплики в пленарната зала

В парламента депутатите на управляващите и опозицията спориха за комунизма. Поводът - утрешният 1 февруари, на който отдаваме почит към  жертвите на комунизма.

Още преди началото на пленарното заседание, преди да започнат с първата точка от дневния ред, депутатите се скараха заради почитта към жертвите на комунизма.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски излезе на трибуната и запита Корнелия Нинова как днес говори, че хората нямат чиста питейна вода,а комунистите са скрили аварията от Чернобил. Опозицията, разбира се, отвърна на удара.

Той припомни още банковите фалити през прехода, като в същото време, по думите му, "другарите, облагодетелствани от чл.1 от Конституцията и забогатели от грабежите си, се втурват в криминалната приватизация".

Гърневски цитира изказване на депутата от БСП Иво Христов, "който счита 80% от българите за дебили", където той признава, че "номенклатурата на БКП и ченгетата на ДС да демонтирали държавата и са присвоили активите, създадени с кръв и пот от българския народ през онези 45 години".

„Днес бившите другари и другарки от номенклатурата са изискани дами и господа, щастливи и заможни представители на новобогаташката капиталистическа върхушка в България”, коментира депутатът.

 

 

Според Гърневски левицата непрекъснато говори за по-високи заплати и доходи, пенсии, за чиста храна и въздух, но не посочва колко са били заплатите и пенсиите в годините на техните управления, както и кой скри от народа истината за Чернобил.

„Питам Ви, другарко Нинова, сега или тогава народът ни бе накаран от Вашата партия "да диша рак и да пие отрова", попита от трибуната представителят на ГЕРБ. Той призова социалистите да коленичат пред народа и да поискат прошка за "всички безчинства".

„Крайно време е да спрем да ровим костите на тези хора, за да трупаме политически дивиденти, това е най-голямата гавра с тях”, реагира на прочетеното от Гърневски Александър Симов от "БСП за България". И добави, че всяка жертва на политически режим у нас заслужава уважение.

„За мен винаги е странно как антикомунистически есета може да чете човек, който е писал стихотворения във възхвала на комунизма”, възмути се депутатът от левицата.

По думите му, да се описва от ГЕРБ България като стабилна и просперираща е "особено поетично въображение". Симов напомни, че две правителства на Бойко Борисов са паднали заради улични протести. И третото е на път да падне, защото България е по улиците, къде я видяхме тази стабилност, учуди се Симов. Според него есетата в прослава на Борисов се четат, за да се четка неговото его, и това е един от проблемите на съвременна България.

В момента тече парламентарният контрол. Министри от кабинета отговарят на въпроси на депутатите.