Появиха се обяви, че врачки лекуват вируса с бяла магия

 „Масовата истерия минава всякакви граници и от това страдаме ние, защото много по-трудно можем да осъществим реалните ефективни мерки. При мен на ден пристигат между 10-15 запитвания. Опитваме се да дадем информация на всички, но създаването на такава нездрава атмосфера трови живота на хората и с нищо не помага за справяне със ситуацията”, заяви в студиото на „Събуди се” главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Има почва за притеснение – трябва да се вземат необходимите мерки и ние го правим, както и колегите от Европа. Възникването на нов щам винаги е събитие, защото не познаваме качествата му. Ако той е много патогенен и лесно се придава между хората, разбира се, това е заплаха. Ако говорим за коронавирусите, този не е първият – третият е, който ни изненадва. Има основание за притеснение, защото се разви много по-бързо и засегна много хора”, смята той.

И втората болница в Ухан вече приема пациенти

„Китайските колеги бяха много открити този път. Много бързо споделиха информацията, която имаха за генетичния код на вируса. В момента всички големи лаборатории работят по създаването на ваксина и лечебни препарати. Смятам, че в кратки срокове ще ги имаме, но те са между два и три месеца, поне”, обясни Кунчев.

„Специфично лечение и ваксина срещу коронавируса няма. Всеки, който твърди друго, е откровено казано лъжец и се опитва да направи пари на гърба на хората. Очаквахме и телефонните измамници да започнат да звънят и да предлагат подобни решения”, добави още здравният инспектор.

Първият японец, заразен с коронавирус, е успешно излекуван

Според Кунчев конспирациите за възникването на коронавируса не са истина. За него ясно е показано възникването на вируса, дало начало от пазара за диви животни в Ухан.

"Не е изключено, но е малко вероятно да има втора грипна вълна. Не мисля, че тази година ще има. Разликите в епидемиите от грип преди и днес е, че тази година например, сегашната грипна епидемия дойде с 10-дневно закъснение", поясни Кунчев.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

Той добави, че втората разлика в грипните епидемии е, че и по-засегнатата група тази година бяха младите хора и малките деца на възраст между 5 и 14 г. В пъти по-висока е била заболеваемостта при тях, отколкото при възрастните хора. 
 
Целият разговор с доц.д-р Ангел Кунчев гледайте във видеото.