От комисията са категорични, че продуктите не са опасни за здравето ни

Слагаме ли храна на масата си, която е по-некачествена от същата в други държави на Европейския съюз? Ново сравнително изследване на Комисията за защита на потребителите търси отговорите. 

ПРОВЕРКА НА NOVA: Хванаха близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в хотели у нас

Проверени са 11 продукта от 6 групи. Всеки от тях е идентичен с този, продаван в други страни от ЕС. Най-голямо разминаване има при консервите с грах и царевица. При маслото, шоколадовите изделия и рибата тон също има разлики. Най-малко са те при алкохола. От комисията са категорични, че е време за законови промени на европейско ниво, които да задължат производителите да посочат има ли разлика в даден продукт според това къде се продава.

Защо поскъпват основни хранителни продукти?

"Всички показатели са в нормата. Храните и напитките са категорично безопасни. Има някои разлики, но те не могат да бъдат дефинирани като разлики в полза на чуждия продукт спрямо българския", каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Разликата идва от етикетите. Съдържанието на етикета на западния продукт предвижда едни показатели, а  у нас други”, каза Константин Райков, член на КЗП.