Глобата е 150 лева

Опашки пред пунктовете за сертифициране на автомобилни газови уредби. От 2014 година законът изисква тези автомобили да бъдат с нови талони, в които да е отразено, че работят и на газ. Но много малко шофьори са изпълнили изискванията.

Сега се образуват опашки, заради акция на пътната полиция. Глобата е 150 лева.

Шофьор „летя” със 194 км/ч. по магистрала „Тракия”

Струпването на автомобили пред единствения лицензиран пункт за прегледи на газови уредби в Хасково е започнало още снощи. Тази сутрин чакащите бяха близо 100. Владимир вече е чакал половин ден. Шофьор е от 40 години и досега не е минавал преглед на газовата уредба.

„Просто причината донякъде е, че досега никой не ни е правил забележка по пътищата защо не са отразени промените в талона, сега като почнаха да правят актове скочихме да узаконяваме газовите уредби”, казва той.

Законни ли са легналите полицаи на пътя край Осоица?

Преди да получат протокол за преглед на газовата уредба и с него да отидат в КАТ за смяна на талона, шофьорите трябва да имат документ за монтажа й. Капацитетът на пунктовете обаче е ограничен.

„Минималното време, определено  от наредбата е 20 минути, т.е. днес можем да прекараме 20-30 коли със завъртане на нашите смени, ние сме 4 човека, но това е максимумът, не можем да прекараме всичките 100, които чакат на портала”, обяснява Георги Георгиев, технически специалист в пункт.

Над 24 000 нарушения при акция "Скорост"

Въпреки че изискването е от 2014 година, акцията на Пътна полиция за газови уредби започна миналата седмица.

„Защо чак сега? Точно защото се установяват пропуски в контролната дейност в тази посока”, казва Димо Чобанов, началник Сектор Пътна полиция – Хасково.

Няма точни данни колко са автомобилите на газ, които трябва да сменят талоните си.