Причината според тях е „манипулиране на данните за БВП, които правителството съобщава”

БСП с нова офанзива срещу властта. Левицата поиска оставката на премиера и финансовия министър, заради „манипулиране на данните за БВП, които правителството съобщава”. Още преди дни те изчислиха, че заради манипулиране на данните обявеният ръст от над 3%, ще е съвсем различен. 

От НСИ и днес препотвърдиха - манипулиране на данните няма. Те обясниха, че разликите идват от това, че големите вносители подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двата документа е над месец. Статистиката използва само окончателните данни. Това на практика означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Миналата седмица социалистът Румен Гечев излезе с твърдение, че данните за БВП се манипулират от НСИ по желание на властта и реалният растеж на БВП за 2019 г. няма да е 3.3%, както излиза сега, а под 1%. От статистиката обаче отрекоха тази прогноза, като обясниха, че вносът не формира директно Брутния вътрешен продукт.

На 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт за 2019 г., a на 19 октомври ще бъдат публикувани и окончателни данни.

БСП отново атакува властта за данните за БВП. Червената опозиция разкритикува и НСИ, че работи „само с окончателни данни, а е световно известно, че месечните данни са предварителни".

„В целия свят се работи с предварителни данни, но сега изведнъж с неполитическа, да речем, с приятелска прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода – никакви предварителни и прогнозни данни – само на сигурно”, заяви Румен Гечев от БСП.

Той поиска и оставки. „Разликата между 3,5% и 0,8% е абсолютна статистическа трагедия”, категоричен бе Гечев.

Спор в парламента заради болничните и тол системата

Управляващите на свой ред атакуваха опозицията, като я обвиниха в манипулация и разпространяване на фалшиви новини. Това щяло да излезе наяве на 5-ти март, когато излязат и окончателните данни за БВП.

„Не бива да даваме гласност на фалшивите новини.  Трябва ясно да заявим и да отчетем растежа на българската икономика, на българските доходи, растежа на българския износ. Затова на 5-ти март, когато излязат окончателните данни още веднъж ви призовавам да прочетете какво са казали колегите от НСИ и Агенция "Митници", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

Малко по-късно председателят на статистическият институт Сергей Цветарски също направи изявление по повод обвиненията за манипулация на данни за БВП. „Разликите се дължат не на скриване на информация или манипулиране на информация, а по-скоро получаване на такава с известно закъснение. Тя е необходима, за да се отчете вносът на дадени продукти”, каза той.

Вече е проведена и съвместна среща с Агенция „Митници” с цел - създаване на единна система за ранно предупреждаване, за да се отчитат окончателните данни на големите вносители.

„Според мен отклоненията предварителните данни няма да бъдат толкова значими, защото вносът не оказва най-голямото влияние върху БВП”, посочи още Цветарски.