Анкара реши да не спира повече сирийските бежанци по пътя им към Европа

След като 33 турски войници бяха убити в Сирия и напрежението ескалира, Анкара реши да не спира повече сирийските бежанци да достигат Европа. Българският премиер предупреди, че има реална опасност за страната ни от задаващата се нова бежанска вълна. Жандармерията е изпратена по границите, а армията също е готова да се включи в опазването на територията ни с 1000 души.

Борисов след разговор с Ердоган: Няма заплаха за България от мигранти

„Към момента има реална заплаха заради събитията, които се случват там. Армия, жандармерия, кораби по границата и директен разговор с президента им и външния министър. Пълна координация по линия на НАТО. Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха от постовете, които имаха до сега. Да се надяваме след разговора, че са ги извели по-навътре в страната”, обясни премиерът Бойко Борисов.

Гърция няма да допусне нелегални влизания на мигранти

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че група от 60 мигранти са били спрени днес на границата.

„Разбираемо е, че хората бягат. Паниката е огромна. А едновременно с това, когато ние налагаме тежки процедури заради коронавируса, си представете да започнат да влизат стотици хиляди мигранти”, каза още Борисов.

Анкара обвини за снощния въздушен удар режима на сирийския президент Башар Асад, а след спешна среща при президента Ердоган беше решено Турция да пусне мигрантите.

Жандармерията е пратена на границата с Турция (ВИДЕО)

„Атаката беше извършена, въпреки че локацията на нашите войски беше координирана предварително с руски офицери. За съжаление, тя продължи, след като бяхме предупредили след първия удар”, каза министърът на отбраната в Турция Хулуси Акар.

В същото време Гърция също затегна контрола. Удвои граничните си патрули, а  хиляди мигранти тръгнаха към страната.

„Чух новините и затова тръгнах. Искам да отида в Европа”, разказа мигрантът Мурад.

„Живеех в Истанбул. Искам да отида в Одрин и от там в Гърция”, сподели мигрантът Сахин.

Гърция затегна контрола по границата си с Турция

Евросъюзът и НАТО призоваха Турция да спазва ангажиментите си по отношение на бежанците. Пред Ердоган Борисов се ангажира да запознае европейските институции със ситуацията и проблемът да се разреши по дипломатически път.

Турските медии съобщиха, че стотици бежанци, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин. 

„Ситуацията на територията на Турция е тревожна. Има засилено движение на мигранти посока Гърция и България. Към момента на нашата граница няма опити за преминаване. Проблемът засега е на гръцката граница. Колегите там се опитват да не допускат незаконно преминаване. Това е проблем, който винаги може да се разрасне. По отношение на миграцията не трябва да се търси политически ефект”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Засега българските гранични власти уверяват, че няма засилен натиск към българската граница.  

Репортери: Ивелина Николова и Димитър Иванов