Разпореждането е след самосезиране на главния прокурор

Двама министри ще са отговорни, ако не контролират замърсяването от минната индустрия. След изтичането на огромни количества цианид в реките Юговска и Чепеларска, Върховната административна прокуратура разпореди на министъра на енергетиката Теменужда Петкова и на този на околната среда - Емил Димитров да проверят как се опазва природата и поставено ли е здравето на хората в риск.

В Бачково двете реки Юговска и Чепеларска се сливат в една.Точно до реката живее Димитър Стоянов. Разказва, че за последните две години, 5 пъти реката е била отравяна с химикали. „Наскоро имаше една лека миризма и едно синкаво положение на водата. Оказа се, че е някъде откъм Лъки. И веднага рибата бяга в края и в много случаи умира”, казва той.

Само за два месеца е имало девет документирани масови измирания на риби в реката. Затова се радват на разпореждането на прокуратурата. „Трябва да има сериозно наказание, за да не се повтаря това. Това е престъпление за мен, замърсяване на една такава хубава река”, категоричен е Стоянов.

Реките Юговска и Чепеларска - замърсени с цианиди

Министерството на енергетиката влиза на проверка в мините в Лъки

Водата, която пият, не е с променен цвят или мирис. Риск за нея няма, уверяват властите. „Ежедневно ВиК взимат проби. Към момента няма такова замърсяване и населението спокойно може да използва водата”, посочва Митко Стойчев - експерт в Областна управа- Пловдив.

Въпреки че нерегламентираните тръби от хвостохранилището на „Лъки инвест“ са запечатани, Басейнова дирекция продължава периодично да изследва реките. „Последните изследвания за мед и цинк показаха, че на устието на Юговска има до два пъти превишаване, но също така има и превишавания малко по-надолу по течението”, казва Марин Маринов – гл. експерт в Басейнова дирекция -Пловдив.

 

 

Предприятието в Лъки ще остане затворено още месец, докато не изпълни всички препоръки на екоинспекцията. „Не мисля, че замърсяването е чак системно. Получил се е някакъв прецедент, но все едно. Ние ще установим от какво е и няма да пуснем предприятието да работи преди да премахнем причините”, коментира инж. Атанас Марински - изп. директор на „Лъки инвест“.

Местните власти поискаха Министерството на енергетиката да провери всички концесии на мини и рудници.