Десетки хора са се свързали със специалистите, за да споделят страховете

Още в първия ден новооткритата телефонна линия за психологическа помощ на ВМА "прегря". Десетки хора са се свързали със специалистите на болницата, за да споделят страховете, които коронавирусът провокира у тях. 

На обажданията отговарят специалистите от психиатричната клиника на Военномедицинска академия.

„Действително се обаждат много хора с различни преживявания, в повечето случаи разтревожени от дългата изолация или от това, което предстои след това”, обясни Мирена Георгиева, психолог във ВМА.

ВМА с горещ телефон за психологична помощ в условията на COVID-19

Много от хората, потърсили помощ на телефона, признават, че се страхуват от заразяване с коронавирус.

„Всяка реакция на страх е нормална в ситуацията, в която се намираме”, обясни още Мирена Георгиева.

Когато случаят е по-сериозен, медиците препоръчват консултация очи в очи.

Общини и болници разкриват телефонни линии за оказване на психологическа помощ

Оказва се, че тревогите,които споделят пациентите далеч не се изчерпват с коронавируса.

„Граждани,които имат притеснения изобщо за психичното си състояние, не само свързано с коронавирусната инфкция. Това говори за едно общо повишаване на тревожния фон на българина”, обясни подп. доц. д-р Данчо Дилков, началник на клиниката по „Психиатрия и военна психология” във ВМА.

Не са и малко тези,които са набрали специализирания за психологическа помощ номер, за да отправят упреци и съвети.

„Маските да се носят по различен начин, хората да са още по-дистанцирани или поне още година да не се приближават един до друг.  Например имат забележки към мерките, които са взети, забележки към правителството, към щаба, който се занимава с коронавирусната пандемия”, обясни подп. доц. д-р Данчо Дилков.

Телефонната линия е безплатна - 02/ 92 26 190. Специалистите ще приемат обаждания всеки работен ден от 09:00 до 13:30 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!