Това съобщиха от Националния оперативен щаб

36 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. От тях на болнично лечение са 15. Общо броят на заразените вече е 2211 души. Увеличението от вчера е 1,5%. 

Активните случаи са 1505. През вчерашния ден са изследвани 1094 проби. Децата са около 6% от заболелите. Медицинският песонал - 240 души са се заразили с коронавирус, това е 11% от заболеваемостта.

Излекуваните хора вече са 25% - 598 души. Само вчера са изписани 25 души.

Починали са общо 108 души. Вчера са загубили живота си трима души - един мъж в Пирогов с исхимична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, една 66-годишна жена с перитонит, също в Пирогов, и в Ямбол - 31-годишен мъж с диабет.

 

 

„Когато казвам тези сухи цифри, трябва да знаете, че за тези хора се грижат екипи от лекари, сестри и санитари – денонощно. Когато казвам над 1000 изследвания мога да ви кажа, че лабораториите работят денонощно вече повече от два месеца и половина", каза проф. Кантарджиев.

"Мисля, че нашето общество и държава полагат грижи за болните и полага грижи да бъдат по-малко случаите, да бъдат навреме диагностицирани. Мога да ви кажа че сме единствената държава в Европа, която в рамките на 24 часа дава резултатите от PCR изследванията“, допълни той.

Проф. Кантарджиев съобщи и за наличието на огнище на Ку-треска в България. Доказани са 14 случая на болестта.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.