"Патронажната грижа" вече включва и посещения от медици

У нас - медици помагат на хора в нужда. „Патронажната грижа” към общините вече включва и посещения от специалисти като лекар, психолог и рехабилитатор.

Програмата ще продължи до края на годината и обхваща 42 хиляди души. Заради кризата с коронавируса Социалното министерство удължи мярката „Патронажна грижа” до края на годината. Така Надежда, която е на 80 години също успява да се възползва от помощта. Жената е обездвижена  и не може да излиза. Спира рехабилитацията заради извънредното положение.

Жители на Несебър и Слънчев бряг се обединиха в помощ на възрастен мъж от Велинград

„При нея дойдохме в началото на седмицата и установихме, че е след инсулт и с фрактура на дясна тазобедрена става. След проведения първичен преглед установихме, че тя се нуждае от рехабилитация, за което ще бъде изпратен рехабилитатор, който да може да я раздвижи“, разказва д-р Пешев - Първа МБАЛ - София

Специалистът ще идва 3 пъти в седмицата, докато състоянието на жената се подобри. „Доволна съм. Всички хора са добри. Особено докторът е най-добър. Всичко каквото трябва ми правят“, казва Надежда.

Дъщеря й признава, че трудно би се справила сама. „Нужни са много грижи и внимание. А когато си работещ и гледаш майка си е много трудно. Надявам се това да е помощта, която очаквам“, казва Людмила Теушанова.

Идеята на социалната програма е специалистите да идват на място за първичен преглед. След това да решат от какви процедури ще има нужда конкретният човек. „Има план, който се изготвя и даденият специалист. Ако например има нужда от рехабилитатор, идва рехабилитатор“, добавя д-р Пешев.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Вълна от съпричастност за жена, останала без кола

В програмата се включват почти всички общини. „Тя обхваща 42 хил лица. 240 общини имат сключен договор. Определихме допълнителни 45 млн. по "Оперативна програма човешки ресурси“, каза министър Сачева.

От Социалния патронаж могат да се възползват възрастни хора над 65 години и такива в неравностойно положение, като подадат молба в общината.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.