Лидерът на НФСБ е категоричен, че законът за шума е нещо изключително добро за България

Намаляването на ДДС ставката трябва да важи за заведенията за хранене и местата за развлечение. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Със забраната на работата на ресторантите, забранихме и работата на кафенетата. Сега ще подпомогнем ресторантите, но кафенетата и другите заведения няма. Защото "ресторанти" е тясно определена категория“, обоснова се лидерът на НФСБ.

МФ: При 9% ДДС за ресторантьорите, 24% - за останалите и по-висок данък печалба

Той уточни, че алкохолът и тютюневите изделия са изключени от мярката за намаляване на ДДС.

Симеонов беше категоричен, че законът за шума е нещо изключително добро за България и по никакъв начин няма да допусне правилата да се нарушават.

По думите му няма основание за намаляване на ДДС за стоките от първа необходимост, тъй като веригите имат неколкократен ръст. Повишено е и търсенето на фармацевтични продукти.

НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: 20 браншови организации искат по-ниско ДДС за храните

Валери Симеонов обясни, че не е обсъждан вариант за смяна на министъра на финансите Владислав Горанов заради разпространените от Васил Божков SMS-и, за които се твърди, че са разменени между двамата. Той определи обвиняемият бизнесмен като „изпечен дубайски лъжец“.

В ефира на NOVA Симеонов съобщи още, че е било отхвърлено предложението за раздаване на ваучери за почивки е отхвърлено и от правната, и от бюджетната комисия в парламента. 

„За мен остава въпросът къде се взимат политическите решения – на Коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, в кулоарите на НС или някъде по министерствата? Трябва да си изясним кой управлява ГЕРБ. Имам чувството, че това е Менда Стоянова и от г-жа Дариткова, които работят в парламента. ГЕРБ в момента не се държи като политическа сила, а по-скоро като сбор от индивиди, при които не знаеш единият, като поеме ангажимент, другият дали ще го изпълни”, коментира Симеонов.

Той смята, че в управляващата коалиция има "непоследователстност, която се проявява от ГЕРБ". 

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.