Причината - предложение на Министерството на туризма за промяна в наредбата за водното спасяване

Напрежение сред спасителите. Причината - предложение на Министерството на туризма за промяна в наредбата за водното спасяване,  според която спасителните постове трябваше да бъдат на разстояние от 100 метра, но с по един спасител.

Идеята е на малките плажове, извън националните курорти, спасителните постове да останат през сто метра, но да са с по един дежурен на пост. Дългогодишни спасители обаче твърдят, че втори човек на вишката е необходим. Припомнят случаи, когато се налагало да спасяват повече от един давещ се

„Миналата година имахме трима и повече. Това означава, че трябва да бъдат ангажирани хора поне от още два съседни поста. Ако ние сме по един човек и други двама спасителя дойдат, за да помагат - една ивица около 300-350 метра остава неохраняема”, каза старши спасителят в БЧК-Бургас Васил Алексиев.

Дори и да е един човекът в беда, пак имал нужда от двама спасители. „Този, който влиза и изважда пострадалия, губи доста сили и няма да може да участва в първата долекарска помощ, заедно със медицинското лице”, обясни още Алексиев.

Подкрепят ги от Българския червен кръст, откъдето извършват обучението на спасителите „Няма как в рамките на работния ден, който е от 8 до 18 часа, един спасител да бъде непрестанно на пост. Все пак има Кодекс на труда и физиологически потребности”, посочи секретарят на БЧК-Бургас Виолета Радева.

От Асоциацията на концесионерите на плажове предлагат компромисен вариант. „Аз лично съм „за” постовете да бъдат разделени на 150 метра, но предвид изискванията и спецификата на водното спасяване съм „за” на постовете да бъдат по двама души”, подчерта концесионерът Николай Димитров.

Спасителите са убедени, че ако бъде приет вариантът на вишка да има по един човек, много спасители ще откажат да работят този сезон.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.