Придвижването ще става по нови правила, които всяка държава сама ще определя

От 1 юни тръгват международните автобуси към съседните държави. Първо пътуванията без карантина ще се възобновят към Гърция и Сърбия. Придвижването ще става по нови правила, които всяка държава сама ще определя.

 

По време на извънредното положение работата на столичната Централна автогара почти спря. В момента по-малко от половината от автобусите, които обичайно тръгват или пристигат на нея, изпълняват своите курсове в страната. До дни се очаква да тръгнат и част от международните курсове.

През последните два месеца Любомир Цветков тръгва на курс с почти празен автобус. Следващата спирка е Силистра, а пътници отново няма.

„По един-двама са на курс. Сега предполагам, че повече от двама няма да са. До Варна и Бургас – с максимум 3,4, 5 души, при автобус с капацитет 50 места. Това е много голяма загуба”, обяснява автобусният шофьор Любомир Цветков.

Пътници няма, но курсовете трябва да се изпълняват. Тъй като всеки от превозвачите има сключени договори с общините още преди извънредното положение.

„Пътуваме почти изцяло на загуба. Трупаме и преки оперативни разходи – за горива, за автогари, за командировки на шофьорите. Изключително тежка е ситуацията в бранша към момента”, обясни Георги Атанасов, управител на фирма-превозвач.

Пада карантината за международните превози и автобусните превозвачи

Към повечето дестинации обаче тръгват доста по-малко автобуси дневно.

Директорът на столичната Централна автогара Иван Мирославов обясни, че преди извънредното положение всеки ден са тръгвали около 250 автобуса, а по време на извънредното положение - 17 до 20. Работата постепенно се възстановява и в момента всеки ден от столичната централна автогара тръгват по около 140 автобуса.

Пътуването с автобус вече е при нови мерки. Качването става само през задната врата, а шофьорите са отделени с ленти от пътниците. Засега обаче не се налага разреждане по седалките, тъй като пътуващите са много малко.

„Монтирахме за безопасността на своите пътници допълнителни филтри в климатичните системи, които пречистват въздуха, осигурили сме дезинфектанти, пътуването става с предпазни маски. Разчитаме, че така сме осигурили максимална безопасност”, обясни още Георги Атанасов.

До дни тръгват и международните автобуси. Първо до Гърция и Сърбия, където карантината пада от 1 юни. Превозвачите очакват решението и на Румъния и другите близки държави. По-голямата част от превозвачите планират да възобновят своите международни курсове след 15 юни.

Засега билетите няма да поскъпват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си