Целта е да не се допускат крупни кражби и саморазправа

Жандармерията ще пази черешовите масиви в Кюстендилско. Специализираната полицейска операция започва на първи юни, а освен за кражби на череши, органите на реда ще следят и за спокойствието в населените места. Очаква се тази година активната кампания в областта да започне в средата на юни.

Колко пъти скача цената на черешите по пътя от дървото до сергията?

До преди няколко години производителите организираха сами охраната на черешовите масиви. Често се стигаше до тежки инциденти, при един от които пазач от село Шишковци беше пребит до смърт от група крадци. 

На територията на Кюстендил и Бобов дол на контролни пунктове ще се следят автомобилите, които превозват череши, като ще се проверява от кой масив и от кого са брани плодовете.

„Охранителните мероприятия ще бъдат извършвани в обиколка на всичките масиви, на черешови насаждения, от автопатрули, които ще бъдат с плаващо работно време”, обясни , началникът на Отдел „Охранителна полиция” комисар Васил Паргов.

Ще има ли български череши на пазара и на каква цена?

Производителите са категорични, че ефект от присъствието на полиция има, защото останат ли без охрана черешовите масиви много бързо се превръщат в бърз начин за печалби. 

От полицията предупреждават собствениците на масиви да превозват само допустимия брой берачи в автомобилите си. По време на пътуването всички трябва да са с маски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.