В общините няма регистър за налична мълниезащита

В сезона на пролетните бури и мълнии проверихме защитата на сградите, в които живеем. Оказа се, че регистър за налична мълниезащита в общините няма. Държавата пък е разпоредила паспортизация на сградите, която трябва да приключи до края на 2022 г. Едва тогава ще се знае каква част от жилищните и обществените постройки са обезопасени.

Експерти: 80% от сградите нямат защита срещу мълнии

Как да се пазим от мълнии Министерството на  регионалното развитие и благоустройството е разписало в Наредба, приета през 2010 г. Към нея обаче не е създадена структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на тези, които използват сградите. Дори застрахователните компании у нас не признават щети, ако върху блока няма гръмоотвод.

Повечето блокове, построени преди 1989 г., нямат подобна защита. Констатацията е на Лилия Чолакова, която отговаря за 600 жилищни сгради като професионален домоуправител.

В Пловдив около 70% от сградите нямат защита срещу мълнии, твърдят експерти. Оказа се, че никой не контролира изрядни ли са мълниезащитните инсталации, изградени преди десетилетия.

В Русе, както в много други градове, няма регистър за наличната мълниезащита, няма и форми за контрол, нито статистика колко са пожарите в сгради, предизвикани от мълнии,

Ако през последните 15 години наличието на мълниезащита при строеж на нови сгради е задължително изискване, то в по-старите жилищни блокове не винаги е ясно има ли я, нарушена ли е целостта й  или изобщо е премахната.

Мълнии запалиха пожари във Видинско (СНИМКИ)

Според представители на строителни фирми често се случвало бригади, които извършват ремонт на покриви по стари жилищни блокове да вдигат мрежата за мълниезащита, докато направят ремонта. След това често пропускали да я поставят отново, а самите собственици дори и не подозирали, че блокът няма мълниезащита.

За да са сигурни, че са защитени, самите собственици на частни сгради трябва да проверят или да следят след ремонт дали е налична мълниезащитната инсталация.

За общинските и държавни сгради било ясно, че са обезопасени. Същото важало и за санираните по националната програма жилищни постройки. А проблемът с мълниезащитата специалистите очакват да се реши с паспортизацията на всички сгради до края на 2022 г.

Репортери: Наталия Йорданова, Благой Бекриев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.