Заведенията ще работят от 1 юни, но при строги мерки

От понеделник закритите заведения ще посрещат отново клиенти, при редица условия за безопасност. В Бургас част от ресторантите са готови да посрещат гости и на закрито. Един от собствениците на такива обекти – Димо Димов обясни, че са разделили масите на разстояние повече 2 метра една от друга. „Дезинфектанти имаме навсякъде поставени.  Работим с хартиени подложки, покривки няма да използваме“, обясни той.

Димов обясни, че сервитьорите и готвачите ще работят с предпазни маски и ръкавици.

Как ще работят от утре ресторантите и в морската столица Варна, провери Деян Герговски.

От 20 дни откритите пространства на ресторанти и заведения вече работят. От понеделник ресторантите ще могат да посрещат своите клиенти и вътре. Това обаче е свързано с различни изисквания – както към търговските зали, така и към персонала.

С удоволствие управителят на ресторанта Николай Григоров пуска осветлението на мрачната досега вътрешна зала. „Зимата кипеше живот – имаше веселба, имаше настроение и сега в момента, когато пуснем хората тук – надявам се всичко това да се върне и да забравим цялата тази ситуация, която ни се случи и отново да върнем хората към нормалния начин на забавление и на общуване“, каза той.

Връщането на клиентите обаче ще мине през няколко ограничения. Сепаретата са за комфортно посещение на 8 души. Така от всички 200 места ще се ползват поне 40% по-малко. Въпреки това – обемът на залите може да се намали, ако липсват посетители. „Липсата на туристи и чужденци, които идват в града се отразява наистина много. Ние сме ресторант, който е на центъра на града, разчитаме на човекопотока. Наистина – в сравнение с миналата година поне 50-60% посещаемостта е по-ниска“, допълва Николай Георгиев.

Това се отразява и на персонала, които за разлика от други летни сезони е само със „зимната“ численост. „В момента като сервитьорки имаме около 25 момичета, а през лятото са стигали над 45. Като имаме и помощник сервитьори, които са били през лятото 20, в момента нямаме такива. Имали сме и момичета на вратата, които са стигали до 5 – в момента също няма такива. В кухнята по същия начин са нещата“, каза още той.

Всички служители – минават преглед преди работа. Спазват и висока хигиена при контактите си с клиенти. „Имаме термометър, с който измерваме температурата на персонала. При сервиза – всяка сервитьорка при всяко действие, което е свързано със сервиране на храна и почистване на маса, задължително си мие ръцете с дезинфектант, задължително изпира кърпата, забърсва масата и стола след всеки клиент с одобрен препарат“,

Оказва се, че не само забраните, но и времето спъват тръгването на летния сезон. „Досега какво правехме с клиентите, когато завали – ние просто им давахме сметката и те трябваше да платят и да си тръгнат, или други ентусиасти – стоят под дъжда. Сега, когато може да отворим вътрешните зали – тия хора ще ги вкараме вътре и ще продължи техния престои“, коментира Григоров.

Въпреки плахия старт сега, ресторантьорите се надяват на успешен летен сезон с чуждестранни туристи през август и септември.

Репортери: Цеца Алексова, Деян Герговски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.