Това наложило промяна в плановете на екипажа

Седем месеца в открито море без контакт с близките и без да знае кога ще се прибере у дома. Това се случило на капитан Денчо Добрев от Варна, който отплавал под либерийски флаг още през септември право към първото огнище на пандемията - Китай. Забраната да напускат кораба, когато пристигнали, принудила капитан Добрев и екипажът му да прекарат месеци наред в морето, с оскъдна храна, без визи и почти никаква информация за случващото се по света. За щастие, от няколко дни капитан Добрев е вече у дома.

На 15 декември екипажът хвърля котва и чака влизане в Китай. Поради забавяне на други кораби преди тях успяват да влязат в страната едва на 23 януари. 4-месечната смяна на капитана, както и на други членове на екипажа, е приключила. Те трябва да бъдат сменени от техни колеги, които очакват да пристигнат от Европа.

„На 26 януари Китай обяви повсеместна карантина и затвори всичко и навсякъде. Единственото съобщение, което получих, беше от жена ми в началото на януари, около 5-ти, че нещо се случва, има някакво ново заболяване в Китай. Аз се успокоих, че няма нищо страшно, до момента, в който влязохме вътре и при срещата с първия китаец той каза: „Капитане, ситуацията е много по-страшна и много по-сериозна. Починалите са сигурно хиляди, заболелите са много. Никой няма да влиза, никой няма да излиза”, разказа кап. Добрев.

„Заради 37 дни на котва бяхме свършили храната. Китайската нова година и плюс обявяването на карантината - магазините бяха изпразнени. Аз помолих да ни купят нещо, поне ориз да имаме. След един месец блокада - на 3 март, китайците поразхлабиха ситуацията и казаха, че можем да си ходим вече”, допълни той.

В този момент обаче, ако ситуацията в Китай се успокоява, в Европа се влошава и всичко започва да затваря. Членовете на екипажа на капитан Добрев, както и той самият, не могат да напуснат кораба, защото нямат визи, няма и кой да ги замести.

Целия разказ на капитан Денчо Добрев гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.