Какви храни да консумираме?

„Социалната изолация е довела до повишаване средно на около 2.5-3 килограма от обичайното ни телесно тегло. Обездвижването е довело до това да не се упражнява мускулът”. Това обясни в студиото на „Събуди се” диетологът в МБАЛ „Вита” Мария Николова. 

Как да се справим с излишните килограми?

„Ние трябва да се върнем към устойчив модел на хранене. Най-добре е хората да се стремят да спазват режим на хранене – да има закуска, обяд и вечеря. Първото нещо е да изключим бързите храни и захари, както и високоенергийните продукти”, поясни още Николова. 

Диетологът добави, че е добре в менюто ни да присъстват достатъчно зеленчуци и плодове. „Нека има и източници на белтък – меса, риба, млечни продукти и яйца. По-малко да бъдат източниците на въглехидрати. Това обаче не означава да отсъстват. Зърнени, пълнозърнести храни, бобени и картофи също могат да се добавят в менюто”, посочи Мария Николова. 

Има ли хора във фитнес залите и спазват ли се правилата там?

Освен на храненето обаче е добре да обърнем внимание и на спорта. Фитнес инструкторът Виктор Стоянов посочи, че е добре честотата на тренировките в залата да бъде от три до пет пъти седмично. „Добрите тренировки са това, на което трябва да наблегнем. Необходимо е да проявим и воля”, разясни той. 

Стоянов подчерта, че влизането във форма е индивидуално определено. „Зависи много от това кой каква форма гони и в каква се намира. Храната също е много важна. Аз съм на мнение, че тялото е 70% хранене и 30% тренировки”, заключи спортистът. 

Повече за тренировките и храненето гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.