Това съобщиха от "Топлофикация - София"

Студенти заплашиха с гражданско неподчинение заради двумесечен ремонт на „Топлофикация -София”, който ще остави 4 столични квартала без топла вода за 2 месеца. Последва спешна среща в Столичната община, за да бъдат съкратени сроковете, а енергийният регулатор изиска „Топлофикация-София” да предостави пълна информация за предстоящите ремонти по мрежата.

Решението за по-къс ремонт в кварталите „Дървеница”, „Витоша”, „Студентски град” и „Малинова долина” беше взето на среща между студенти, столичния кмет Йорданка Фандъкова и „Топлофикация - София”

Четири квартала в София ще останат без топла вода за 2 месеца

„Успяхме да постигнем едно взаимно споразумение и разбира се с помощта на столичния кмет получихме удължаване на работното време и можем да съкратим срока за изпълнение на рехабилитацията с 20 дни”, каза Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация-София”.

Според „Топлофикация - София” ремонтът е неотложен - трябва да бъдат подменени бетоновите опори, върху които е разположен главният топлопровод на кварталите.

„Ситуацията е много тежка. Необходимо е да бъде извършен този ремонт.” 3:44 + 3:55 “Проблемът идва от това, че срока за стягането на бетона е 28 дни”, посочи още Павлова.

По-рано днес студенти заплашиха дори с протест, ако останат без топла вода два месеца. Ремонтът съвпадал и с предстоящите им изпити.

„На територията на „Студентски град” живеят около 40 000 студенти, около 100 000 са жителите на самия квартал и той наистина е голям”, каза Даниел Парушев, председател на  Националното представителство на студентските съвети.

„Периодът, в който топлата вода предстои да бъде спряна, съвпада изцяло със сесията на студентите”, посочи Лидия Даскалова, която е зам.-председател на  Националното представителство на студентските съвети.

Дори и по-късият срок от 40 дни, обаче, е неприемлив, стана ясно още сутринта. Предложението на студентите е ремонтът да стане за две седмици или да се отложи за догодина.

„Ако това не се случи, имайте предвид, че студентите няма да останат безучастни и сме готови на гражданско неподчинение, поради простата причина, че това е недопустимо - в 21-ви век да си топлим водата в джезве”, коментира Даниел Парушев.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.