На Първо четене бяха приети промени в Закона за енергетиката

Малките и средни фирми да излязат на свободния пазар на електроенергия. Това предвиждат приетите на Първо четене промени в Закона за енергетиката. Бизнесът ще трябва да сключва договори с избрана фирма. Ако не го направи, ще получава ток от доставчик – „последна инстанция”, която според експерти ще бъде на по-високи цени.

„Става въпрос за всички малки и микро предприятия, които са небитови потребители. Проблемът, който съществува с този закон е, че ние тази либерализация я правим не толкова следвайки директивата, според която трябва да направим либерализацията до 2021 г., колкото принудени от обстоятелствата да я направим сега, бързо, за да получим нотификация за механизма за капацитет, за да могат топлоцентралите да работят”, обясни Таско Ерменков от БСП.

„Когато се направи един пакет с много малки консуматори, те ще бъдат атрактивни”, смята Димитър Бойчев от ГЕРБ.

„Една добра идея без разяснения. Ще се стигне дотам, че ще останат търговците на електроразпределителните предприятия да бъдат доставчиците от свободния пазар. Кой друг ще се ангажира, за 2 месеца кого ще убедим?”, попита Рамадан Аталай от ДПС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК