Как ще протичат проверките по границите, обясни Иво Писанов от „Пътна полиция”

Специална система по граничните пунктове проверява за неплатени глоби към "Пътна полиция". А преминаването ще става след плащане на актовете и фишовете. Пилотният проект вече няколко дни работи на ГКПП „Калотина”. Може да се стигне и до отнемане на шофьорската книжка.

От понеделник: Няма да можем да напускаме страната, ако не сме си платили глобите към КАТ

„Връчват се електронни фишове на шофьорите и се предявяват претенции за дължими глоби. Разликата между контрола, който осъществяваме на ГКПП, и този, който осъществяваме на други места по пътищата, е, че на ГКПП има инсталиран постерминал и глобите могат да се заплатят на място”, обясни Иво Писанов от „Пътна полиция”. На пътя това все още не е възможно и книжките се отнемат от водачите.

Писанов увери, че няма никакви ограничения за напускане на страната.

Неплатени фишове за над 360 000 лева са засечени на „Калотина”

„Това е процес, който така или иначе тече на пътя. Хората, които имат незаплатени глоби, нямат право да шофират. Така е по закон. Ако те са шофьори, им се отнема книжката до заплащането на глобата. Ако управляват собствения си автомобил пък, той се спира от движение”, обясни той.

Спират на границите всички с неплатени фишове и актове

 

 

Ако шофьор излиза от страната с чужда кола, глобата се плаща от извършилия нарушението. Тоест ако шофьорът, който управлява автомобила има дължими глоби, той трябва да заплати собствените си задължения, в противен случай му се отнема шофьорската книжка.

Писанов обясни, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и на тях също ще им бъдат връчвани фишове и актове, ако имат такива.

Останалите 8 системи за контрол ще заработят от средата на месеца.