Уилям Джеймс Сидис е бил изключителен математик и експерт в множество области

Смята се, че Алберт Айнщайн е бил с коефициент на интелигентност 160, Исак Нютон – със 190, а Марк Зукърбърг - 152. Тези хора са известни като абсолютни гении по целия свят. Но има и човек, чийто коефициент на интелигентност е бил между 250 и 300!

Уилям Джеймс Сидис е бил изключителен математик и експерт в множество области. За съжаление не много хора са чували за него.

УНИКАЛНИ КАДРИ: Масово гнездене на хиляди зелени костенурки (ВИДЕО)

Уилям е роден в Ню Йорк през 1898 г. Баща му Борис бил психолог, с 4 дипломи от Харвард. Майка му пък имала докторска степен. 

Едва на 18 месеца, Уилям започва да чете вестник „The New York Times”. До 8-годишна възраст той научил латински, гръцки, френски, руски, немски, иврит, турски и арменски. В допълнение към тези 8 езика, той измисля свой собствен и го нарича „Vendergood“.

Напълно наясно с неговия капацитет, баща му се опитва да го запише в Харвард. Отказано му е, тъй като по онова време Уилям е едва 9-годишен. 2 години по-късно университетът го приема и Уилям става най-младият човек, постъпвал някога там. Година по-късно познанията на гения по математика стигат толкова далеч, че той започва да изнася лекции на своите професори. Същевременно завършва бакалавърска степен по изкуства на 16-годишна възраст.

Славата обаче може да бъде уморителна, особено ако ви сполети в ранна детска възраст. Малко след дипломирането си Уилям казва пред репортери, че за него „перфектният“ живот би бил в уединение. Той добавя, че не възнамерява да се жени, тъй като жените не му харесват. 
 
И по онова време в Америка се вярва, че с подходящо образование децата се превръщат в знаещи и можещи хора. Като талантлив психолог, бащата на Уилям се стремял да помогне на сина си да блесне. За да постигне това, той прилага специални психологически подходи при възпитанието му. Като възрастен обаче Уилям започва да обвинява баща си в натиск. Когато Борис умира през 1923 г., Уилям отказва да присъства на погребението му. 

Какво да правим при гръмотевична буря?

Подобно на други гениални хора, за да бъде позабравен, Уилям търси чиновнически служби. Въпреки това през 1924 г. репортери го намират и разбират, че работи за 23 долара на седмица. Това отново е водещо заглавие във вестниците. Този път медиите му се присмиват и пишат, че Уилям вече не е в състояние да постигне успехите, които е имал като дете. Това обаче не е вярно. По това време Уилям пише множество значими книги, използвайки различни псевдоними.


 
 Уилям бил социалист и противник на Първата световна война. Арестуван е през 1919 г. в Бостън заради протест, който прераства в насилие. Осъден е на 18 месеца затвор. За да го предпазят от затвора, родителите му го изпращат в санаториум за 2 години.

Уилям прекарва остатъка от живота си напълно самотен. Отдалечен от семейството си, той работи обикновени неща, за да свърже двата края. Човекът, който можеше да промени света, умира на 46 години от мозъчен кръвоизлив напълно неизвестен.