Към днешна дата страната е регистрирала 206 926 случая на инфекции и 9 128 смъртни случая

Един на всеки петима пациенти, хоспитализирани в Германия заради коронавируса, е загубил битката със заболяването, като смъртността е нараснала до 53% за тези, които са преминали на вентилация, показва ново проучване. 

Данните за 10 000 пациенти, приети в 930 германски болници между 26 февруари и 19 април, са анализирани от Германската интердисциплинарна асоциация по критична грижа и спешна медицина, Техническия университет в Берлин и изследователската група AOK WIdO. 

Хоспитализираните мъже имат по-висок процент на смъртност от жените - 25% в сравнение с 19%. 

ЕК осигурява достъп за ЕС до Ремдезивир за лечението на COVID-19

По-възрастните пациенти също са значително по-уязвими, като 27% от пациентите над 70 години и 38% над 80 са починали. 

„Тези високи нива на смъртност ясно показват, че сравнително голям брой пациенти с много сериозен ход на заболяването са били лекувани в болници“, казва Юрген Клаубер, директор на WIdO. 

"Такъв сериозен ход на заболяването засяга главно възрастни хора и хора, чието здраве вече е нарушено, но се срещат и при по-млади пациенти", предупреди той и призова населението да предприеме необходимите предпазни мерки за предотвратяване на нови инфекции. 

От 10 021 пациенти на 1 727 им е направена механична вентилация. Въпреки че почти два пъти повече хора, които са получили вентилация, са били мъже, смъртността е изравнена между двата пола, се казва в проучването. 

Пациентите са пребивавали в болници средно 14 дни, като тези, които не са на вентилация, са хоспитализирани средно 12 дни, докато продължителността на лечение на тези, които се нуждаят от помощно дишане, се е увеличила до 25 дни. 

Рекорден брой починали с коронавирус в САЩ

Рейнхард Бусе, професор по управление на здравеопазването в Техническия университет в Берлин, отбеляза, че средно се изискват 240 дни вентилация за всеки 100 хоспитализирани пациенти. 

"Това са важни числа на фона на подготовката за втора вълна на пандемията. Ние обаче не предвиждаме проблеми с болничните легла, дори и с висок процент на инфекция", добави той. 

Благодарение на децентрализираната си система на здравеопазване, Германия успя да увеличи значително капацитета си за лечение на пациенти с COVID-19, избягвайки сцени като в Италия, където някои болници бяха затрупани от внезапния огромен брой случаи. 

В разгара на летния ваканционен сезон политиците обаче гледат с тревога на броя на заразите, които отчитат през последните седмици. Към днешна дата Германия е регистрирала 206 926 случая на инфекции и 9 128 смъртни случая. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.