В основата на модела е невронна мрежа

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително и признаци на коронавирус, използвайки изкуствен интелект, съобщава пресслужбата на републиканското правителство.

Жертвите на COVID-19 по света са вече над 700 000

"Републиканската клинична болница "Н.А.Семашко" получи медицинско оборудване и достъп до модел на изкуствен интелект, разработен от лабораторията за ИТ на "Сбербанк". Сега диагностиката на пневмония, включително признаци на COVID-19, може да се направи чрез изкуствен интелект“, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Руски програмисти разработиха софтуер, предсказващ смъртта

В основата на модела е невронна мрежа, обучена на 10 000 деперсонализирани компютърни изображения, маркирани от специалисти. Моделът прави своето заключение за наличието на възпаление и вероятността то да е заради COVID-19 и така помага на лекарите да поставят по-бързи и точни диагнози.

Производителността на модела е 150 прегледа на ден, а точността надхвърля 90%. В близко бъдеще възможностите на оборудването ще бъдат разширени - ще бъде възможно да се използва за анализ на мамографски изображения, диагностика на инсулт, сърдечно-съдови и други заболявания.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.