Причина за това са пожарите в Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова обяви бедствено положение в четири общини. Това са Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград. Причината за решението са многото пожари, които днес се разгоряха на територията на областта. Регистрирани са 6 големи и 15 по-малки пожара. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-големият от тях е този, който гори между селата Рогозиново и Българин. Той обхвана територия от над 5 000 декара. Силният вятър успя да го разнесе. Заради дима няколко пътища бяха затворени, сред тях и част от АМ „Марица”.

Около 18 часа огънят успя да прехвърли река Марица, магистрала „Марица” и достигна до индустриалната част на Харманли. Огънят там успя да обхване няколко стопански постройки със слама, както и да изгори покрива на една от сградите в зоната. 

Освен край Харманли сериозно е и положението между селата Динево и Малево, в района на военния полигон „Корен", както и в тополовградските села Радовец и Филипово, където огънят е успал да влезе в една от къщите.

Ситуацията в Хасковска област е изключително тежка. Огънят пламва по обяд между Българин и Рогозиново. За минути пламъците поглъщат огромна борова гора. „При този силен вятър не можем да въздействаме върху гората. Пламъците са по-високи и от боровете”, заяви Николай Вълчев - директор ОД ПБЗН – Хасково.

 

 

Силният вятър периодично разгаря огъня и го праща на стотици метри. „Вятърът е силен, сменя и посоката си, а всяка смяна тотално обърква постановката, която сме направили”, каза още Вълчев.

„Голяма част от населението също помага в гасенето на огъня”, каза кметът на община Харманли Мария Киркова.

Затвориха магистрала "Марица" заради пожар в Харманлийско (ВИДЕО+СНИМКИ)

Димът от пожара бързо стига до пътищата и принуждава полицията да спре движението от Харманли към Тополовград и по магистрала „Марица”. Хората в Рогозиново цял ден гледат с надежда пламъците да спрат.

По същото време в региона пламнаха още няколко пожара. Беше извикана помощ и от съседни области.

Малко след 20:00 участъкът на магистрала „Марица” от Симеоновград до Любимец беше отворен за движение. 

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.