Оказва се, че винетките се активират 30 минути след закупуването им

Плащаш за винетка, а после искат да те глобят, че си шофьор без валиден документ - в подобна ситуация изпада семейство от Ямбол, прибирайки се от Гърция. На границата хората си купили винетка, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно автомобилът на семейството бил спиран няколко пъти и им били искани по 70 лева за нова винетка.

ПРОТЕСТ ЗАРАДИ КАМЕРИ НА ТОЛ СИСТЕМАТА: Жители на плевенски села блокираха пътища

„Минахме гръцката граница и на първото гише си купихме месечна електронна винетка на стойност 30 лв. Качихме се в колата, прибрахме се успешно, но след няколко дни съпругът ми отново тръгна на път и го спряха. Заявиха му, че има глоба от 70 лв., защото е сниман 10 минути, след като си е платил винетката”, обясни Стела Герганова.

Тя и съпругът й закупуват винетката на 28 юли на обяд. Според документа тя е валидна от 28 юли в полунощ до 27 август.

„Отдолу, с по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането. Шрифтът е изключително дребен, замъглен и не е подчертан. Няма и информация на английски”, обясни потърпевшата жена.

8 общини искат пътища да бъдат освободени от винетки

Пламен Герганов е спиран няколко пъти и осведомен, че ако не заплати глобите си, няма да може да премине границата. От АПИ обяснили на семейството, че е трябвало да престоят на пътя 30 минути, за да се активира винетката. В ефира на „Здравей, България” проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, обясни, че е направена проверка по случая.

„Хората не са нарушители и няма да бъдат санкционирани, защото те са редовни потребители на пътя. Има пункт на самото КПП, което трябва да активира винетките на 5-ата минута. Този пункт е поставен и ако в рамките на месец се установи нарушение, той ще бъде затворен”, обясни той.

 

 

Проф. Асенов обясни, че са нужни поне 5 минути за активация на винетките. А първата камера след ГКПП „Кулата” е на разстояние от 15 км. По закон пък винетките не са валидни спрямо географския час на закупуване, а спрямо изтичането на определената дата от месеца.

От камерата, заснела Герганови,има 1500 глоби през последните три месеца. Колко от тях са основателни и колко не - все още не е ясно. А санкцията на семейството вече е изчистена от системата на АПИ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.