При атаката загинаха 17 души, сред които и нападателите

В Париж започна процесът заради атентатите срещу „Шарли Ебдо”. През януари 2015 г. бяха нападнати сатиричното издание и еврейски супермаркет във френската столица. 17 души, сред които и тримата нападатели, загинаха по време на продължилите три дни атаки.

Съдят 14 души за терористичния акт срещу "Шарли Ебдо"

В залата на специализирания съд присъстваха 11 от 14-те обвиняеми. Прокурорите твърдят, че те са оказали в различна степен логистична подкрепа на основните извършители – братята Шериф и Саид Куаши и Амеди Кулибали. На заседанието дойдоха оцелели от нападенията преди пет години и близки на жертвите.

„Това е едва началото, но напрежението вече се усеща. Исках да видя обвиняемите в залата, за да видя какви са. На пръв поглед изглеждат като нормални хора. Искам те да отговарят, когато им задават въпроси и да обяснят какво ги е накара да станат съучастници”, заяви Гала Рено -съпруга на убития журналист Мишел Рено.

 

 

За да отбележи по свой начин началото на процеса, „Шарли Ебдо” публикува отново карикатурите си на пророка Мохамед, които го превърнаха в мишена на джихадистите. Френският президент Еманюел Макрон отказа да коментира решението на сатиричния седмичник.

„Шарли Ебдо“ ще отпечата отново карикатурите с пророка Мохамед

„Президентът на републиката във Франция не може никога да коментира редакционния избор на журналист или редакция, никога. Защото има свободата на пресата, на която вие, съвсем справедливо, държите особено дълбоко”, каза той.

При нападенията преди пет години братята Шериф и Саид Куаши откриха огън в редакцията на „Шарли Ебдо”. Там загинаха 12 души, а двамата терористи избягаха.

 

 

„Помислих си, че някакъв луд човек е дошъл, стрелял е и има счупени прозорци, нищо сериозно… Обадих се на Шарб, но той не вдигна. Звъннах на една колежка, секретар на редакцията, която ми каза, че има поне 10 убити  и Шарб е сред тях. Не можах да повярвам и ми се искаше това да е шега”, спомня си Зинеб ал Разуи - бивша журналистка от списанието.

Най-големите терористични атаки в Европа за последните години

Два дни по-късно Амеди Кулибали атакува еврейски супермаркет, като уби четирима заложници. По-късно и тримата нападатели бяха ликвидирани. Сред тримата отсъстващи от съдебната зала обвиняеми бе и Хаят Бумедиен, съпруга на Кулибали. Няколко дни преди нападенията тя заминава от Франция за Сири, през Турция и е заснета от камерите за наблюдение в Истанбул. Властите продължават да издирват и братята Мохамед и Мехди Белусин.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: