Репортерите на NOVA провериха каква е ситуацията в София, Русе и Хасково

Мръсният въздух причинява преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. У нас те са над 15 000. България е почти на върха на черната класация. Тревожната статистика ни провокира да измерим въздуха в София, Русе и Хасково, където обстановката беше допълнително усложнена от пожарите.

„Основен проблем както за София, така и за страната е замърсяването с фини прахови частици. То има сезонен характер. С настъпване на отоплителният сезон, нивата се покачват”, каза Тодорка Петкова от Изпълнителната агенция по околна среда.

Лошото качество на въздуха в страната убива 15 000 българи годишно

В продължение на няколко седмици пък жителите на Русе подаваха десетки сигнали за това, че се усещат миризми, които оприличаваха на бакелит и пушек. Това стана повод кметът и Общинският съвет да поискат от МОСВ мобилна станция, която да измерва възможни емисии от промишлени замърсители.

„Резултатите от последните три денонощия от нея показват, че не се отчитат никакви превишения на замърсителите, които се следят”, заяви инж. Христо Милков от РИОСВ – Русе.

ДОКЛАД НА ЕС: Замърсяването на околната среда убива стотици хиляди европейци всяка година

В Хасково и региона това лято хората неведнъж затваряха врати и прозорци заради дима от пожарите. В Димитровград е единствената автоматична станция в региона, която обаче не може да хване замърсяването от пожарите.

„Има варианти да се измерва замърсяването. Ние можем да реагираме. Въпросът е, че по принцип пожарите трябва бързо да бъдат потушавани преди да се случи замърсяване. Винаги можем да заявим и да ни доставят автоматична станция при необходимост”, каза инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ – Хасково.

„През последните три години в региона нямаме регистрирани превишения на следените показатели. Замърсяването на въздуха в димитровградско намалява”, посочи Антония Делева.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Наталия Йорданова, Николай Василковски, Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.