Руският президент отбеляза рождения си ден

Активисти на пънк групата „Пуси райът” разпънаха знамената с цветовете на дъгата пред няколко административни здания в Москва по повод рождения ден на руския президент Владимир Путин. Путин навърши днес 68 години, отбелязва БТА. Знамето е символ на хомосексуалното движение. „Пуси райът” го е избрало като подарък за Путин, за да изтъкне липсата на свобода и любов в странната.

Знамена е имало пред президентството, Федералната служба за сигурност и министерството на културата.

През 2012 г. три членки на групата бяха осъдени на затвор заради скандална протестна поява в катедралата Христос Спасителя в Москва. Пънк бандата по принцип критикува остро Кремъл.

Руското ръководство освен това е критикувано в международен план за подстрекаване към омраза срещу сексуалните малцинства посредством неговите политики.

В спорна конституционна промяна бракът в Русия е единствено възможен между мъж и жена. Хомосексуализмът е до голяма степен табу в Русия, въпреки че не се смята за престъпно деяние.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.