Той е сред най-добрите лекари, специалисти по диабет в Италия

Проф. Карло Караваджи е сред най-добрите лекари, специалисти по диабет в Италия. Участва в управлението на миланската болница „Мултимедика”, която е сред първите лечебни заведения сблъскали се с COVID-19. Срещаме се пред болницата, защото правилата го изискват.

"Темата на NOVA" в аванс: В епицентъра на заразата

„Не можем да влезем, защото сме в много деликатен момент. Броят на заразените все още е много висок, днес дори роднините на пациентите не могат влязат. По този начин трябва да намалим рискът от заразяване, това е изключително важно, за да се предпазим от проблеми които се надяваме да нямаме в близко бъдеще. В момента имаме малко пациенти в реанимация, сравнително малко пациенти болни и имаме една голяма част пациенти, които ние по-скоро изолираме, за да предпазим от бъдещи рискове. Смея да заявя, че ситуацията е под контрол”, каза проф. Караваджи

Не така обаче е било преди 6 месеца, когато болниците се оказали препълнени, а лекарите - на ръба на изтощението.

„В момента, в който тези болни започнаха да идват в бърза помощ, те бяха толкова много, че трябваше по някакъв начин да спрем абсолютно всичко, с изключение на спешните и онкоболните се блокира всичко, за да можем да посрещнем тази вълна. За съжаление идваха много болни, които дълго време са си седели вкъщи и пристигаха в изключително критично състояние. Затова, за съжаление, умряха много хора тук. В един момент бяха толкова много, че ние нямахме възможност да приемем всичките тези болни”, спомня си професорът.

Грешките проф. Караваджи обяснява с редицата неизвестни, които донесе COVID-19.

Италия с рекорден срив на икономиката

„Ние не знаехме какво се случва. Ако бяхме предупредени преди това, със сигурност щяхме да се организираме по съвсем друг начин. Ние открихме със закъснение това, което се случва в момента, а реално от ноември можеше да се знае. Най-вероятно не ни беше казано всичко от самото начало. Това, което вече вероятно се е знаело в Китай. Когато разбрахме какво се случва, вълната вече беше тръгнала и трябваше да търсим начин, да се спасим и според мен свършихме огромна работа, защото не се уплашихме да блокираме всичко и да затворим. Успяхме да задържим развитието на тази болест и днес ние виждаме резултатите от действията ни през февруари-март, когато бяхме затворили абсолютно всичко. Някой търсеше, като Великобратния, общ имунитет, но ние вече знаехме, че такъв имунитет няма, защото нямахме нито едно научно доказателство по този въпрос. Затова предпочетохме да бъдем по прагматични - да си мием ръцете, да си сложим маската, също така да седим на разстояние един от друг. Вярно е, че в началото всички ни се подиграваха, но тези правила ни помогнаха да излезем от ситуацията”, сподели професорът.

Не са малко онези в Северна Италия, които винят за заразата китайските фабрики край града, в които работят азиатци. В тези производства от години се произвеждат евтини дрехи, копие на италианската висша мода.

ЕКИП НА NOVA В ЕПИЦЕНТЪРА НА ЗАРАЗАТА: Как се справя Бергамо с COVID-19?

„Вярно е, че има доста китайски фабрики тук, но също така е вярно, че всички китайски работници не само във фабриките, но и в магазините, в заведенията, бяха първите, които се изолираха. Явно разбраха, че и тук се случва нещо и сякаш искаха да спасят ситуацията и да кажат: „Не е наша вината за това, което се случва тук”. Да кажем - виновни са китайците, означава да кажем нещата, не каквито са. Това беше вълна, която никой не очакваше, но никой не очакваше и в Германия, Франция, в Англия, както и в целия свят”, смята проф. Караваджи.

Италия плати с живота на стотици възрастни хора справянето с кризата през първите месеци.

„Не ми се иска да казвам, че ние научихме някой на нещо, просто ние бяхме първите, които трябваше да се сблъскаме и да се справим с проблема. Ние показваме това, което може да се направи, показахме, че спазването на дистанцията е фундаментално. Ако някои се е научил от нашия пример, аз съм изключително доволен. Трябва да си помислим също така, какво се случва с един вирус, достатъчен, за да промени правилата на играта. Може би трябва да преосмислим тези правила, защото ако е достатъчен един вирус да ни накара да застанем на колене, не е добре”, смята професорът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.