25 души са починали за последното денонощие

Нов скок на броя на заразените с коронавирус у нас за последното денонощие. 2569 са вече новите случаи при направени 11 226 PCR теста, като близо половината от тях са в София.

За изминалото денонощие 293-ма души са излекувани, а 25 са загубили битката с болестта, 8 от които без придружаващи заболявания. 

Лекарите казват, че здравната система е на ръба и призоваха хората да се съобразяват с мерките. От днес в полунощ ограниченията обхващат училища, барове и дискотеки, ресторанти и спортни събития. А здравният министър е категоричен - медицинският персонал е недостатъчен. 

 

НОВИ МЕРКИ: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение (ЗАПОВЕД)

Броят на пациентите в болница рязко започва да скача. Само за ден са хоспитализирани още 100 болни. В част от лечебните заведения броят на интензивните легла намалява, а днес има и 8 починали без придружаващи заболявания. За последното денонощие 25 души са загубили битката с коронавируса. 

Рязкото покачване на пациенти в болница, в съчетание с все по-големият недостиг на места в лечебните заведения отново извади темата за разкриване на полеви болници в страната.

„Трудно е да се правят прогнози, защото все още има много неизвестни относно вируса. В настоящия момент разполагаме с достатъчно легла. Не изключваме възможността обаче за полева болница или нещо подобно на нея”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Пренасочването на специалисти обаче рязко ще задълбочи и другия наболял вече проблем – намирането на лекари, сестри и санитари, които да обслужват болните. Според директора на Александровска болница мерките са закъснели.

„Трябваше по-рано да се премине към дистанционно обучение в училищата и университетите, както и да се ограничат масовите събития. Мерките не са толкова строги. Друг е въпросът, че не се спазват”, заяви проф. Борис Богов.

Не на това мнение е здравният министър. „Не смятам, че сме се забавили. Държа да подчертая, че нито един политик не ми е повлиял във взимането на решения”, категоричен е Ангелов.

Столични лекари с емоционален призив за спазване на мерките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Иначе в настоящия момент лекарите все още имат готовност да поемат по-голям брой болни с коронавирус, категоричен е Богов. Той обаче призна, че в лечебното заведение, което ръководи, в интензивното отделение са останали само две свободни легла.  

Проф. Богов заяви, че дори броят на заразените да се покачи още, могат да реагират. Всичко това обаче ще бъде за сметка на болните с други заболявания, тъй като плановият прием вече е отложен. Никой спешен пациент обаче няма да бъде върнат.

Все по-голяма надежда се възлага и на доброволците и студентите по медицина. На фона на всичко казано дотук, опашките и смесването на хора пред лабораториите за PCR тестове продължава.  

ВТОРАТА ВЪЛНА: Европа губи контрол над пандемията

От днес Враца е сред градовете с висока заболеваемост чувствително над прага от 120 на всеки 100 000 души. Само за последното денонощие са регистрирани 53 нови случая. Под карантина към момента са 564 души. Със заповед на Районната здравна инспекция, одобрена от здравното министерство в областта се въвеждат по-строги мерки от полунощ.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.