В ход е мащабна полицейска операция

Терор в Ница и серия атаки във Франция станаха днес. Трима души бяха убити при нападение с нож в църква в Ница. Две от жертвите издъхнали в базиликата „Нотр Дам”. При атаката има и ранени, сред които един полицай.

През целия ден в ход беше мащабна полицейска акция, а в страната обявиха най-високата степен за риск от терористична заплаха.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Нападението се случва рано тази сутрин. Докато атакувал с нож жертвите, нападателят крещял “Аллах е велик”. Към този момент се знае много малко за самоличността му, освен, че става дума за млад мъж, представил се под името Браим. 

„Трябва да кажа, че Ница, подобно на цяла Франция, плаща твърде голяма цена. Няма съмнение какво стои зад действията на нападателя, който не е спрял да крещи "Аллах е велик" дори и пред нас, когато е бил посетен от парамедиците”, заяви кметът на Ница Крристиан Естроси.

На мястото на атаката дойде и френският президент Еманюел Макрон.

„За пореден път страната ни беше ударена от ислямистко терористично нападение. За пореден път тази сутрин загинаха трима наши сънародници. Съвсем ясно е, че Франция беше атакувана. Нападнати сме заради нашите ценности, заради вкуса ни към свободата, заради възможността на наша територия да вярваш свободно и да не отстъпваш пред терора. Заявявам го отново много ясно – няма да отстъпим нищо”, каза Макрон.

През целият ден около мястото на нападението граждани на Ница се възмущаха от случилото се. Стигна се и до размяна на остри реплики. Политически опонентни на Еманюел Макрон не скриха гнева си от поредната терористична аката. Ница попада за трети път в полезрението на радикалицирани ислямисти.

„Това, което изпитвам днес, е гняв!  Кога ще свърши това? Говорим за война срещу радикалния ислямизъм, но кога реално ще я започнем? Кога ще затворим всички 540 джамии във Франция, които радикализират. Кога ще експулсираме всички 4000 чужденци с досие “S”, за които знаем, че са радикализирани? И няма нужда вътрешният министър и презизентът да идват в Ница. Виждали сме ги. Знаем какво ще кажат. Нека си останат в Париж и най-после започнат да действат. Французите имат нужда да бъдат защитени”, категоричен е общинският съветник от “Национално обединение” в Ница - Филип Вардон.

Вицепремиерът ни Екатерина Захариева поднесе съболезнованията си по повод трагичния атентат в Ница в телеграма до своя френски колега Жан-Ив Льо Дриан.

„Дълбоко съм шокирана от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани. Този акт на омраза, отнел живота на невинни хора, е посегателство върху нашите споделени ценности и граждански свободи“, пише Захариева.

Нападение имаше и в друг френски град - Авиньон. Извършителят е застрелян. По-късно пък полицията в Лион задържа на гарата мъж, въоръжен с нож. Според органите на реда заловеният е подготвял нападение. Освен това, отново въоръжен с нож нападна пазачът на френското консулство в Саудитска Арабия.

Информация: Петя Желева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.