Президент на САЩ от 2001 до 2009 г. подкрепи Байдън, но потвърди, че Тръмп има право на повторно преброяване

Републиканецът Джордж Буш, който беше президент на САЩ от 2001 до 2009 г., публикува изявление, в което поздрави Байдън за победата му и увери американците, че техният "глас е преброен правилно".

Големи изненади или потвърдени очаквания - как гласува Америка?

"Президентът Тръмп има право да поиска повторно преброяване и да отправя правни предизвикателства, така че всички нерешени въпроси ще бъдат коректно разгледани", каза той.

"Американският народ може да има увереност, че тези избори са били фундаментално честни, целостта им ще бъде потвърдена и резултатът от тях е ясен", заяви Буш.

Той каза също, че е разговарял по телефона с новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, за да ги поздрави. Той определи Джо Байдън „добър човек, спечелил възможността да ръководи и обедини страната ни“.

Байдън: Ще се стремя да обединя американското общество (ВИДЕО)

Буш също поздрави Доналд Тръмп за спечелената подкрепа на повече от 70 милиона американци и каза, че гласовете им ще бъдат "чути чрез избрани републиканци на всяко ниво на управление".

Джордж Буш стана президент след много тежка предизборна надпревара във Флорида през 2000 г., която беше обект на ожесточени правни спорове между Буш и неговия опонент Ал Гор. Гласовете във Флорида бяха преброени повторно, което приключи месец след изборите с противоречиво решение на Върховния съд в полза на Буш.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.