Подробности от посланика Беа тен Тъшър

След като в края на октомври Нидерландия постави нов рекорд по заразени и починали от коронавриус, страната затегна ограничителните мерки и временно затвори музеи, кина и зоологически градини. Как в дома на лалетата борят COVID-19, ще засегне ли пандемията следването на българските студенти там и продължава ли да тече животът в най-гъсто населената европейска държава предимно на две колела?

В рубриката „Светът в България”, говори нейно превъзходителство Беа тен Тъшър – посланик на Нидерландия у нас.

COVID-19 В ЕВРОПА: За 10 дни броят на заразените се е удвоил

- Ваше Превъзходителство, демонстрирахте особен подход към кризата с пандемията. В началото насърчавахте спорта и физическата активност. Но през октомври затегнахте мерките. Какво се промени? И какъв е подходът ви към COVID-19 в момента?

Посланик Беа тен Тъшър: В Нидерландия гледаме цифрите, както правите и вие. Видяхме, че разпространението на заразата се увеличава и вирусът не може да бъде спрян с мекия ни подход от лятото. А искахме хората да се насладят на лятото. Както направихте и вие в България. Всички търсим правилния подход и никой не знае какъв е той. Затова сега се опитваме леко да ограничим свободата на хората. В моята страна това е много трудно, защото хората обичат свободата си, както и вие обичате вашата. И трябва много убеждаване за носенето на маски. Спортните дейности все още са позволени, но в по-малки мащаби и без публика. На футболните стадиони е празно. Всички ние обичаме футбол, а когато два отбора играят без скандирането на феновете, изглежда много странно. Но няма как. Трябва да бъдем дисциплинирани.

- Най-голям брой български студенти учат в Нидерландия. Как COVID-кризата промени следването им и какво става, ако български студент се зарази с коронавирус, докато е в Нидерландия?

Посланик Беа тен Тъшър: Имаме почти 4 000 български студенти, които следват в Нидерландия. В Техническите ни университети в Лайден, в Айндховен, в Твенте, откъдето съм аз. Учат в Маастрихт, в Амстердам. Гордея се с тях, защото учат упорито и се стремят да получат добра работа след това. Мнозина останаха тук за по-дълго, защото могат да учат от разстояние и системата работи добре. Но и много се върнаха обратно. Все още не е проблем, защото всеки ден има полети. Трябва да са под карантина 10 дни. Няма разлика в лечението и отношението към българските студенти и холандските граждани. Стига да имат здравна застраховка и първо да посетят джипито. Важно е да следват процедурата, както всички останали.

- COVID-19 засегна страната ви и икономически. Помня как в началото пандемията спря износа и производството. Каква е ситуацията сега?

Посланик Беа тен Тъшър: Икономиката ни се свива с между 8 и 10 %. Никой не може да каже с точност. Определени професии са частично засегнати. Други са на печалба, като електронните магазини например. Обслужващите индустрии страдат. Туризмът, барове, кафенета, където хората се събират. Всички социални професии са лошо засегнати. Броят на клиентите не е същият. Нищо не е същото. Погледнете ресторантите. Трудно е. В Нидерландия получаваме добра подкрепа от правителството за самоосигуряващите се и за културния сектор, за да могат да продължат напред. За индустриите, опитваме се да им помагаме с разходите, но, разбира се, никога не е достатъчно. Защото те искат да се върнат към нормалния начин на живот, като всички останали.

Цялото интервю гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.