Поставянето на ваксината беше предавано на живо по телевизията

Сандра Линдзи, медицинска сестра в еврейския медицински център на Лонг Айлънд стана първият американски гражданин, ваксиниран срещу COVID-19 с медикамента на "Pfizer" и "BioNTech. Поставянето на ваксината беше предавано на живо по телевизията. 

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Първа поставена ваксина. Поздравления САЩ! Поздравления свят!" , написа в Twitter президентът Доналд Тръмп.

Линдзи заяви, че не е почувствала нещо по-различно от приемането на друга ваксина.

СЗО не планира задължително ваксиниране

"Чувствам се чудесно. Чувствам се облекчена", каза тя. „Надявам се, че това бележи началото на края на много болезненото време в нашата история. Искам да вдъхна доверие в обществото, че ваксината е безопасна. Ние сме в пандемия, така че всички трябва да изпълним своята част", добави Линдзи.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, наблюдавайки забележителния момент по видеовръзка, каза на Линдзи, че се надява ваксината да даде на нея и други здравни работници на предната линия „усещане за сигурност и безопасност“.

Експерт: Ваксините срещу COVID-19 са подобрен вариант на съществуващи такива

"Ще отнеме месеци, преди ваксината да достигне критична маса. И така, това е светлината в края на тунела, но това е дълъг тунел", каза той и напомни на хората да продължават да следват насоките за социално дистанциране.

COVID-19 опустоши Съединените щати. Повече от 299 000 американци вече станаха жертва на вируса, включително над 35 000 жители на щата Ню Йорк. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.