Детските градини и яслите също отвориха врати от днес

Училищата, детските градини и яслите отвориха врати от днес. В класните стаи обаче се върнаха само учениците от 1 до 4 клас. На училище днес отидоха 250 хиляди ученици, а на детска градина или ясла - 150 хиляди деца. Само 705 са подадени до момента заявления от родители, които желаят децата им да продължат да учат дистанционно. 

Що се отнася до по-големите ученици - от 5-ти до 12-ти клас - най-реалистичният сценарий за връщането им присъствено в часовете е 18-ти януари, заяви образователният министър Красимир Вълчев. Дори и тогава обаче връщането ще става поетапно и с редуване на онлайн и офлайн  уроци. Министърът посети столичното 143-то училище, за да провери на място как протича учебният процес и спазват ли се всички мерки. 

 

„Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще пристъпим към режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, а друга в класните стаи”, поясни Вълчев.

В ранните сутрешни часове училищните дворове отново бяха пълни и шумни. А входът към класните стаи минаваше през измерване на температурата, проверка за маска и дезинфекция. Част от родителите споделиха, че нямат притеснение да пуснат децата си в клас. 

 

 

„Както аз, така и много други родители в тази ситуация, срещнахме страхотни затруднения. Благодарение на баби, дядовци и организация на работното място успяхме да се справим с дистанционното обучение”, споделя една от майките.

 

 

Родителите са убедени, че присъствено децата им ще научават по-добре уроците. Едновременно обаче учителят ще трябва да преподава в реално време и за тези деца, които са пожелали да останат вкъщи.

„Поставили сме камера, която сочи към дъската и учителя. Има и микрофон”, каза  Асен Александров,  директор на 51 СУ "Елисавета Багряна".

Маските остават задължителни за децата извън класната стая, а вътре в нея решението е на педагозите. 

„Ако говорим за големи училища, абсолютно е възможно в едната паралелка да се носят маски, а в другата да не се носи. Но е важно това да бъде аргументирано”, коментира началникът на РУО – София Ваня Кръстева.   

 

 

Най-щастливи от края на електронните уроци бяха децата. Навиците и дисциплината в клас са се завърнали още след първия учебен час, твърдят учителите. 

Първият учебен ден след ваканцията започна и за всички ученици от 5-ти до 12-ти клас. Но отново онлайн.  Връщането им ще зависи от развитието на пандемията през тази седмица и варианти ще се обсъждат чак след това, заяви образователният министър. Независимо от решението обаче петокласничката на Румяна ще остане в дистанционна форма - на каквато учи от началото на учебната година. 

"При събирането на дечицата отново след новогодишните празници, те могат отново да започнат да предават масово вируса. Ако всеки един направи комромис със собственото си неудобство едва тогава бихме се справили с епидемията", споделя тя.

Междувременно в Бургас въведоха задължителен медицински филтър на входовете на детските градини и яслите. Приемът на деца става при изключителни мерки за сигурност. Всеки един от родителите е длъжен да представи на медицинско лице декларация,че детето му не е било в контакт със заразно болен през последните 14 дни. Извършва се и измерване на температурата на входа, както и дезинфекция.

В детската градина „ Ханс Кристиян Андерсен”  от над 470 деца, заявените да се върнат обратно на градина са 260. Сред тях е и 6 годишната Габи, на която и двамата родители работят.

„По-добре е да бъде сред приятели, а не затворена у дома. Детето трябва да се социализира”, каза Кристиана Цекова, майка на детето.

В почивните дни беше извършена предварителна дезинфекция на помещенията и играчките.

 

 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Вероника Димитрова, Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.