„Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на българските граждани", заяви здравният министър

„Озадачен съм от насрочения за днес протест на ресторантьорите. Не мога да разбера логиката. Протестират за какво? За проявен разум ли? А, ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?". Така министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира намерението на собственици и служители на заведения да протестират в центъра на София. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта от вчера.

"Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов и вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на януари те ще си получат парите. Това вече се случва", поясни здравният министър в ефира на "Здравей, България". И допълни, че няма да се умори да се бори за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да му коства и колкото и разговори да трябва да проведе.

 

 

Ресторантьорите излизат на протест

По думите му светът се намира в безпрецедентна криза. „Най-силното оръжие е истината, а тя е следната: асоциацията, с която се срещнах вчера, каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерки, аз съм готов да го направя. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. Тогава казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но това не се случи. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор", поясни министърът на здравеопазването.

Според него планираният за днес протест прилича на уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършват аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образованието, после културата и спорта и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове и дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболеваемост. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум”, коментира още проф. Ангелов.

Здравните власти и част от бранша се разбраха кога отварят заведенията

Той говори и за ваксинирането у нас.

"По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравнения с други държави”, твърди министърът на здравеопазването.

По думите му договорените за нас количества не са между България и производителите, а между Европейската комисия и фирмите. „Българското правителство внесе в НС и то взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо за 17 000 българи няма втора доза”, заяви Ангелов.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

И обясни, че количеството на ваксините, които пристигат у нас, са толкова, колкото и в другите държави.

От думите на здравния министър стана ясно, че на 7 февруари пристигат 48 315 дози от Оксфордската ваксина. На 14 февруари пристигат 74 556 дози от нея, а в края на февруари 139 126 дози или общо 261 997 дози, с които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани. Ангелов обясни, че броят на дозите, които ще получим, зависи от фирмите производители. 

 

 

„Гражданите могат да избират между 3 вида ваксини - информационна РНК, антигенна и аденовирусна векторна ваксина. От всеки вид поръчаните дози са достатъчни за ваксинирането на около 3 милиона граждани”, коментира още професорът.

Разхлабват мерките с няколко заповеди (ДОКУМЕНТИ)

„В момента тече комуникация между производителите на руската ваксина и Европейския регулатор за стартиране на процес за издаване на разрешение на употребата й в ЕС”, каза още министърът на здравеопазването.

Според него е напълно възможно у нас да се поставят между 50 и 100 000 ваксини на ден. „Вчера говорих с колеги от лечебните заведения. Личните лекари в страната са 4500. Ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 000 ваксинирани”, обясни здравният министър.

В момента личните лекари събират информация за хората, които искат да се вакисинрат. Това ще стане до края на февруари, увери проф. Костадин Анелов. 

„Твърдението, че след първата поставена доза се постига 80% имунитет, е безпочвено. Нямаме нито едно клинично проучване с крайна цел изследване на имунитет след първа поставена доза”, твърди той.

До края на годината всички желаещи могат да бъдат ваксинирани, смята министърът. Към момента страната ни е поръчала около 12 милиона ваксини срещу коронавирус. 

Той коментира и предпазните средства, които ще можем да използваме на публични места. Вчера стана ясно, че отпада възможността вместо маска да се носят шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

„Всяко едно нещо, до което науката достигне и помага срещу коронавируса, ние ще го препоръчаме на гражданите", заяви здравният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.