Това обяви министър Марияна Николова, която е на посещение в кралството

Финализирана е работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия. В най-скоро време министрите на транспорта на двете страни предстои да го подпишат. Към момента е в ход процедурата по одобряване с Решение на Министерския Съвет на договорения проект на Спогодба като основа за водене на преговори и за упълномощаване за подписването ѝ, при условие на последваща ратификация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на разговора си с Абдулхади Алмансури, президент на Генералните власти за гражданска авиация на Саудитска Арабия. 

Вицепремиерът посочи, че след приключване на българската вътрешна процедура, нашата страна ще има готовност за парафирането на двустранния междуправителствен документ. Очаква се процедурата да бъде приключена в рамките на следващите две седмици. 

Вицепремиерът информира, че откриване на директна линия между България и Кралство Саудитска Арабия ще улесни връзките между двете страни и ще даде възможност за стартиране на чартърни програми. Предвид географското си положение страната ни е „Врата към Европа“ за страните от Близкия Изток и предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, поясни тя.

Вицепремиерът Николова заминава на работно посещение в Саудитска Арабия

„България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от своите най-важни партньори в района на Близкия изток. Имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инвестиции, търговия, продоволствие, образование и борба с тероризма”, заяви вицепремиерът по време на разговора.

Министър Николова поясни, че контактите между двете страни не са нарушени, въпреки пандемията от коронавирус. Допълни, че българските експерти са в постоянен контакт със саудитските си колеги, като обсъждат различни инициативи в сфери от общ интерес. „Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно”, категорична бе тя.

Туристическият бранш против PCR тестовете за чуждите гости

„В тази връзка, подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия би допринесло за увеличаване потока на пътници и товари помежду им и ще допринесе за активизирането на отношенията на всички нива между нашите две страни. Вярвам че това е стъпка в правилната посока и скоро между двете държави ще има директна самолетна линия, което ще доведе до значително увеличение нивата на туристическите посещения между двете държави”, информира Николова.

От своя страна Абдулхад Алмансури благодари на вицепремиера за това посещение, както и на посланика на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Срещата е свързана с подобряване на нашите връзки в областта на гражданската авиация, уточни той.

„Искам да благодаря на краля, за това че развива този важен сектор, тъй като той е връзката със света и по този начин можем да търсим възможности за партньорство в тази област”, каза още той. По думите му чрез добрите отношения и спогодбата ще се градят нови мостове между нашите две държави.

Николова: Важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите

По-късно през деня министър Николова се срещна с главния изпълнителен директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия Джери Инзерило.

„Насърчаването на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката за развитие на целия отрасъл и България отдава голямо значение на сътрудничеството с други държави. Съвместното партньорство със Саудитска Арабия има сериозни перспективи в това отношение и ние високо оценяваме нейния опит”, заяви пред него българският вицепремиер.

Тя подчерта, че за Министерството на туризма е изключително важно да се задълбочат деловите контакти с кралството в туристическата сфера, както и в опазването на културно-историческото наследство.

„България е сред водещите три държави в Европа по разкрити артефакти от няколко епохи и притежава богата история и култура, с които привлича многобройни гости от различни краища на света. Този вид туризъм е сред най-търсените нишови продукти у нас след традиционните летен/морски, зимен/ски, балнео- и СПА услуги”, изтъкна тя.

Министър Николова обсъди идеята за създаване на Гаранционен фонд

Вицепремиерът акцентира също, че съществуват отлични възможности за надграждане на двустранните отношения в съхраняването на културно-исторически забележителности от рода на град Дирия, които са ценност не само за своята страна, но и за човечеството като обект на ЮНЕСКО.

„България също притежава паметници от световно значение, които са включени в списъците на организацията, и можем да си бъдем взаимно полезни в тази посока”, каза още тя. Министърът посочи като база Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на България и Саудитската комисия за туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия от 2016 г.

„Страната ни има много какво да покаже на своите гости за миналото и изкуството си, които притежават хилядолетни традиции. Нашите земи са били обитавани от древни цивилизации, дали съществен принос за европейската идентичност. Културно-историческият туризъм е изключително добре развит и в Саудитска Арабия, за което свидетелства проектът Дирия – важна част от кралската инициатива „Визия 2030“. Убедена съм, че със съвместни усилия можем да задълбочим сътрудничеството си чрез обмен на опит, добри практики и повече инвестиции въпреки глобалната пандемия от COVID-19”, увери българският вицепремиер.

Независимо от настоящата световна криза, това партньорство трябва да продължи да се разширява, каза още тя и подробно запозна своя събеседник с противоепидемичните мерки на правителството за гарантиране здравето и сигурността на туристите във всички обекти и места за настаняване в България.

„Проектът „Червено море“ отразява бъдещето на туризма и ще привлече много посетители от цял свят. Той е много амбициозен и иновативен, включващ изграждането на редица острови”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Джон Пагано, главен изпълнителен директор на проекта „Червено море“. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Кралство Саудитска Арабия.

„Силно сме впечатлени от инициираната от Н. Кр. В. Принц Мохамед Бин Салман стратегия за мащабно развитие на Кралството Визия 2030, която предвижда цялостна концепция за модернизация в крак с бързо променящия се съвременен свят, както и с реализацията на амбициозния мега проект Червено море”, уточни министър Николова. И допълни, че изграждането на град, който да бъде високотехнологичен, екологично и енергийно обезпечен е едно амбициозно начинание.

По думите ѝ със своята реализация Червено море ще се превърне в топ туристическа дестинация. Чрез интегрираните иновации, разработваните принципи на устойчивост, богата културна история, проектът Червено море ще отразява бъдещето на туризма, информира тя.

По време на срещата вицепремиерът каза още, че България има амбицията заедно със Саудитска Арабия да изгради устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като туризъм, инвестиции, търговия, и образование. България отдава особена важност на отличните контакти с Кралството и се надявам те да бъдат развивани и задълбочавани все повече и повече, заключи българският министър.

Засилен е интересът на чужденците към спортните прояви в България в последните години

Джон Пагано коментира, че връзката ни с природата е много силна, а ние я нарушихме, затова започнаха такива болести. COVID-19 е една трагедия, но е и възможност да рестартираме бутона на живота ни, посочи още той. По думите му подобни инициативи, като проекта „Червено море“, ни дават възможност да мислим по различен начин. Според него именно туризмът има потенциал да е генератор на промени към по-добро. Това е една от най-запазените части на света, амбицията ни е да покажем тези естествени ценности, от които да направим впечатляващ проект, обясни още Пагано. И допълни, че подобна инициатива, която да се захранва почти изцяло от възобновяеми източници не е реализирана. Плановете са изпълнението на проекта да създаде 17 хил. работни места и всяка година да генерира приход от 6 млрд. долара.

България цели да привлича инвестиции както в масовите зимен и летен туризъм, така и в специализирани типове туризъм като балнеология и спа, културно-исторически, голф и други перспективни продукти. Страната ни предлага отлични възможности за вложения в балнео и спа курорти и е на 2-ро място в Европа, веднага след Исландия, по експлоатирани термални минерални извори с над 600 на брой. Много от тях са разположени на лесно достъпни места с добре развита пътна и въздушна инфраструктура. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Ясир Ал-Румайян, гуверньор на Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на визитата на министър Николова в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Отлагат увеличението на летищните такси за самолетните компании

Министерството на туризма е в готовност да предоставя актуална информация на потенциални инвеститори от Саудитската Арабия и при интерес да организира инвестиционни турове в България, посочи вицепремиерът. Тя подчерта, че българското правителство е разработило и имплементирало изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори, а страната ни е с най-ниския корпоративен данък от 10% в ЕС.

Министър Николова обясни още, че българската икономика бе във възход до 2020 г., с устойчив ежегоден растеж на БВП от над 3 % и второ място по най-нисък дълг в Европа, като приносът на туризма към БВП е ежегодно между 10-11%. Тя уточни, че България предлага на инвеститорите правителствени стимули, социална сигурност и данъчни облекчения, в допълнение с образована и квалифицирана работна ръка.

Туристическия сектор в България се очаква да нарасне с повече от 40% през следващите 10 години и инвестициите в строежа на луксозни 4 и 5 звездни хотели е основна предпоставка за привличането на високоплатежни туристи в България, заяви вицепремиерът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.