С промените ще се осигури работа в охранителния бизнес се занижават и изискванията към служителите

Осъждани в миналото, но вече реабилитирани лица ще могат да получат лиценз за охрана според спорни поправки в закона за охранителната дейност, които депутатите приеха на първо четене.

С аргумента, че с промените ще се осигури работа в охранителния бизнес се занижават и изискванията към служителите на охранителните фирми, като те ще бъдат наемани и само с основно образование.

Според депутатът от ГЕРБ и един от вносителите Маноил Манов образователният ценз е най-големият проблем на фирмите. По думите му в някои региони има хора, които искат да работят, но не могат, защото нямат необходимото образование.

НС РЕШИ: Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

Манов обясни поправката, свързана с позволяването на лица с криминално минало, но реабилитирани, като каза, че досегашният текст в закона е твърде общ, а има престъпления по непредпазливост, които трябва да бъдат отделени. По думите му охранителният бранш е на терен по време на всякакви кризи и законодателите трябва да реагират при промени в обстановката.  

От ДПС определиха законопроекта като лобистки. 

Според друга поправка в законопроекта се разрешава на охранителните фирми да назначават подизпълнители. В закона се създава отделен раздел, в който са заложени изисквания към дейностите по охрана, които са преотдадени на трето лице. Така, например, подизпълнителят ще трябва да притежава необходимия лиценз в зависимост от вида на осигурената охрана.

Създаването на подизпълнители води до монополизация, коментира депутатът от БСП Росен Малинов. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: Монитор
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си