Темата предизвика бурни политически реакции и в Народното събрание

Скандалът с джиповете на МВР се разраства. След доклада на OLAF за това, че страната ни трябва да връща 6 милиона евро на Брюксел, последваха нови обвинения между премиер и президент. От президенството заявиха, че нарушенията са по време на кабинета „Борисов” 3, а премиерът отговори: „Все някой му е виновен на това президентство”.

Борисов за разследването на OLAF: Все някой му е виновен на това президентство

Темата предизвика бурни политически реакции - и на ниво правителство, и в Народното събрание. Премиерът поиска и МВР да направи проверка, за да е ясно кой носи вина – дали служебният кабинет на Радев през 2017 година, когато вътрешен министър е настоящият секретар на президента – Пламен Узунов или правителството „Борисов” 3, когато министър е Валентин Радев.

В парламента от ГЕРБ призоваха Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат на „Дондуков” 2. А БСП отвърнаха, че на изборите ще стане кои политици предпочитат хората.

OLAF търси 6 млн. евро от МВР

Разследването на специализираната прокуратура трябва да установи дали злоупотребите са станали по време на служебния кабинет на Радев през 2017 година, когато вътрешен министър е настоящият му секретар Пламен Узунов или в третото правителство на Бойко Борисов. Премиерът  останал изненадан, че в позиция на президентството по случая е попаднало неговото име и отвърна на атаката. 

„Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство. И какво са вършили служебните правителства. И как са ги провеждали поръчките. И то само за един кратък период от време. И като прибавим там и "Грипен"-ите, какво се направи там за един месец”, каза Борисов.

Премиерът разпореди на вътрешния министър незабавна проверка за изсветляване на казуса.

„По времето на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото Ви, нито второто Ви, нито третото Ви правителство, или член на някое правителство, има вина за тази ситуация”, подчерта Терзийски.

СКАНДАЛ В НС: Управляващи и опозиция в спор за джиповете на МВР

Скандалната тема отекна и в парламента. Заради разследването, което тече, от Еврослужбата за борба с измамите не разкриват дали в доклада се споменават имена и дали това на президентския секретар Пламен Узунов е сред тях.

А от президентството коментираха изказване на Борисов в позиция до медиите.

Паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване след като на 7 октомври 2018 г. от мястото на събитието се хвали пред медии с усвоените от правителството му средства и доставените автомобили, а днес няма спомен за обществената поръчка, договорена от подчинената му администрация, се казва в нея.

Радев: Борисов се хвали с автомобилите, днес няма спомен за обществената поръчка

Президентската институция отново призовава за пълно осветляване не само на този случай, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо и преустановява да взима отношение към този изкуствено раздухван в медиите сценарий.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща