Травматолог поясни, че при колянната става има най-вече увреждания на менискуси и връзки, защото носят тежестта на тялото

Фитнесите вече отвориха врати. След залежаването по време на изолацията, редица от нас се втурнаха да спортуват за здраве. Кои са уврежданията на опорно-двигателния апарат, които могат да се получат от наглед незначителни травми. Или пък от хронично пренапрежение. Гост по темата в предаването "Пулс" по NOVA NEWS е доц. Владимир Русимов - ръководител на Клиниката по аптроскопка травматология във ВМА

Той поясни, че при колянната става има най-вече увреждания на менискуси и връзки, защото носят тежестта на тялото, като най-вече се уврежда хрущяла.

По думите му при микротравматизма се получават увреждания на тъканите, които са възпалителни промени на тъканно ниво в първи стадий, а във втория болката изчезва при липса на натоварване, но няма образен метод, който да покаже, че нещо е увредено.

ЗАД МАСКАТА: Ортопедът, който улавя полета на птиците

"Профилактиката е на първо място. Най-лесното е да се отпуска човек след натоварване. Продължителния повишен тонус на мускулите дори в покой е причина за микротравмите. Хранителен режим с микронутриенти също е необходим. Трябва да се подобри кръвоснабдяването", сподели доц. Русимов.

Според него дегенеративните увреди се появяват с напредването на възрастта, а някои леки травми могат да преминат и само себе си с подходящо лечение. А уврежданията на раменните стави са по-често при пушачите.

"Много по-чести са скъсванията на менискуса без спомен. При рязко клякане и ставане се появява остра болка. Способността за регенерация на менискуса е близко до 0, затова се стремим да запазим голям част от него, иначе започва процес на артроза", каза още травматологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.