Дамите няма да имат право да се включват в обсъжданията и да коментират взетите решения

За първи път в историята на Япония жени ще участват в заседанията на управляващата партия. Действията идват след развихрилия се сексистки скандал, който коства оставката на шефа на Олимпийските игри в Токио.

Седмица, след като изказването, че жените говорят твърде много, което коства оттеглянето на Йоширо Мори от ръководството на Олимпийските игри, управляващата формация предприе безпрецедентни действия в полза на нежния пол. За да гарантират, че не подкрепят казаното от Мори ръководството на Либерално-демократическата партия кани 5 представителки на партийните си срещи. Има обаче и едно условие гостенките да не взимат думата по време на разговорите."

Японският бизнес предпочита отлагане или отмяна на Олимпиадата

"Наясно сме с отправяната критика, че на срещите присъстват само мъже, затова преценихме, че е важно да дойдат и жени, които да видят как се вземат решенията. За тях ще е полезно да разберат напълно какви обсъждания се водят. Да погледнат за какво става въпрос", казва Тоширо Никай, генерален секретар на управляващата партия.

С това обаче присъствието им ще се изчерпи напълно. Жените няма да имат право да се включват в обсъжданията и да коментират взетите решения. Могат по лична преценка да изпратят мненията си на секретариата след срещите. Действията идва докато в страната на изгряващото слънце все още отеква скандала, предизвикан от Йоширо Мори и продължава полемиката подложени ли са жените в Япония не вербални репресии.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.