Общо пазарът се е понижил рекордно с 12,5% за цялата 2020 г.

Apple изпревари Samsung и оглави класацията при най-големите производители на смартфони. Това се е случило през четвъртото тримесечие на 2020 г. Тогава Apple е продала почти 80 млн. нови iPhone-а. Това е ръст от 14,9% спрямо предходната година.

Постижението е достатъчно и за постигане на пазарен дял от 20,8%. Същевременно, Samsung е продала над 61млн. смартфона за същия период, което е спад от 11,8% спрямо последната четвърт на 2019 г. Samsung записва пазарен дял от 16,2%. Apple е продала близо 10 млн. повече смартфона спрямо 2019 г., като за една от основните причини се смята новия iPhone 12, който се предлага в няколко варианта и поддържа 5G.

„Samsung” обмислят строежа на втори завод за чипове в Остин

В комбинация с подобрената камера и хардуер, моделът се е превърнал в атрактивен за много хора, смятат анализаторите. Така Apple за пръв път изпреварва Samsung в класацията от 2016 г. насам. На трето място е Xiaomi с 43,4 млн. продадени телефона, ръст от 33,9% и над 11 % пазарен дял. Компанията е следвана от Oppo с 34,37 млн. продадени смартфона и 12,9% ръст. Предишният лидер Huawei е чак на пета позиция с 34 млн. продажби и срив от 41 %.

Общо пазарът на смартфони се е понижил с 12,5% за цялата 2020 г. Рекорден спад, породен от пандемията и смяната на приоритетите на потребителите.

„Huawei” намалява производството на смартфони с 60%

Заради повечето работа от разстояние, мнозина отложиха покупката на нов телефона и инвестираха в компютри и лаптопи, чийто пазар записа неочаквано голям ръст и дори стана една от причините за недостиг на чипове. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си