До него се стигна заради остра критика за ситуацията у нас от страна на двама американски сенатори

Двама американски сенатори с остра критика за ситуацията в България. Позицията им е по повод началото на предизборната кампания у нас. Критиката от Вашингтон стана повод за ново напрежение между президента и Кабинета.

Двама американски сенатори с критики към България

В съвместното си  изявление,  двамата сенатори – Боб Менендес и Джим Риш, посочват своите наблюдения за ситуацията у нас в началото на предизборната кампания. Основните изводи в позицията им са, че правителството и правораздавателната система трябва да положат повече усилия за гарантиране на върховенството на закона. Внимание е обърнато на протестите, като се призовава за край на корупцията и спазването на демократичните ценности.

Президентът Румен Радев определи критиката като „съкрушителна”.

„Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата и заради които хората протестираха. Те касаят и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система”, заяви президентът Румен Радев.

Отговорът беше даден в централата на ГЕРБ от заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Георг Георгиев: Позицията на двамата американски сенатори е лична

„Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно. Вторият извод е тоталната липса на каквато и да е култура, поради самия факт, че държавният глава се позовава на мнения, изразени в социалните мрежи. Това е самото изявление, направено от личен профил, то не ангажира институцията, не ангажира Сената, не ангажира по никакъв начин официално изразено мнение и становище от американската държава”, заяви Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Съобщението на сенаторите е качено в официалната страница на Комисията за международни отношения на Сената.

А президентът Радев продължи и задочния спор с правителството и здравните власти за отменените тържества на Шипка.

Радев: За последните 2-3 години за армията е направено много

„Мотивите им са били изцяло политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените търговски обекти, ресторанти – този контраст е очевиден”, заяви Румен Радев.

Два дни след честванията на върха, премиерът Бойко Борисов отиде да разгледа ремонта на историческата църква в град Шипка.

„По-лесно се говори един път в годината. Десетилетия наред е бил в окаяно положение и никой от тези, които обичат много да приказват, не го е оправил”, заяви премиерът Борисов.

Пред жители на Шипка Борисов говори и за икономическото състояние на държавата в момента.

МВнР: Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и задълбочени

МВнР изрази също официална позиция по казуса с американските сенатори. В нея се казва, че това е лично мнение на двамата сенатори и са получили уверение, че то не се споделя от правителството на САЩ.