Мерките са взети, за да бъдат защитени гражданите

Русия забавя функционирането на Twitter в страната, като обвиниха американската социална мрежа, че отказва да премахне незаконни публикации за наркотици, самоубийство и с детска порнография.

През последните седмици Москва все по-често критикува социалните мрежи и всемогъществото им в модерирането на съдържание, особено политическото, например призиви за участие в неразрешени протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Twitter обаче засега не е заклеймен за такива публикации.

 

 

В изявление на руския надзорен орган на медиите се казва, че мерките са взети, за да бъдат защитени гражданите и тази онлайн услуга да бъде принудена да се съобрази с руската нормативна уредба. Забавянето на скоростта ще действа в 100 процента от мобилните устройства и 50 процента от стационарните, уточнява органът, който има правомощия да блокира сайтове или онлайн ресурси в Русия.

Twitter пуска платени публикации

Руските власти обвиняват Twitter, че не е премахнал съдържание, което подтиква непълнолетни и малолетни към самоубийство, съдържа детска порнография или информация за употреба на наркотици.

В изявлението се казва, че са изпратили над 28 000 искания за премахване на незаконни публикации и линкове на американската компания от 2017 г., но без отговор и резултат. В случай, че Twitter продължи да пренебрегва предупрежденията на руските органи може да се стигне до блокиране на мрежата във Федерацията.  

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.