Проверява се и дали задържаните не са купували гласове за предстоящия вот срещу опрощаване на дълговете

Разбиха група за рекет и изнудване. Акцията на спецпрокуратурата и МВР е от вчера, след като преди месеци  в полезрението им попаднала фирма за бързи кредити. Разбитата банда за рекет и изнудване се е  състояла от 10 души и един лидер, твърдят разследващите. Схемата била проста - фирма за бързи кредити  напълно законно отпуска средства на нуждаещи се хора. Вместо да изчакат указания в договора срок за връщане, събирачите на дългове започвали да искат изплащането по-рано.

„На всички ни е известно, че втора година страната се намира в усложнена  икономическа обстановка заради съществуващия в целия свят коронавирус. Ние, така се намираме в така наречената "коронакриза' и най-уязвими са така наречените малоимотни хора и по-слабо грамотните”, заяви Валентина Маджарова - ръководител на спецпрокуратурата.

В хода на действията по разследването са намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства за престъпната дейност. Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Част от участниците са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза са „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.

Осем души са свидетелствали пред съда за силовия начин на действие на групата. Над 20 са били първоначално задържаните.

„Характерно за тази организирана престъпна група е обстоятелството, че повечето от членовете й се намират или в трудово правни или в гражданско - правни отношения с фирма за бързи кредити, предоставяща бързи кредити”, посочва Маджарова.

„Стойност на пари, които е отпускала въпросната група е около 1000 - 1200 лв. Процентът пари, който е трябвало да връщат клиентите, е между 13 и 20 процента. В зависимост от договорката. На цялата сума говорим”, заяви гл. комисар Любомир Янев - директор на ГДБОП.

Разкриха престъпна група за финансови престъпления и измами (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността. От фирмата за бързи кредити категорично отричат твърденията на разследващите.

„Задържани аз не знам да е имало, в нашата фирма. Нито репресия, нито нищо...Те прокуратурата могат да казват много неща. Те за всички така казват, че са лихвари и не знам какво си. Що точно при нас дойдоха да търсят проблеми?”, заяви Теодор Иванов - представител на фирма за бързи кредити.

О офиса на фирмата обаче разследващите открили списъци с имена. В някои случаи имало и ЕГН-та.

„На този етап да се твърди, че тези списъци са използвани, са средство, или че ще бъдат използвани, тоест са приготовление за извършване на престъпление   против политическите права на гражданите, не може да се твърди такова нещо”, посочва Валентина Маджарова - ръководител на спецпрокуратурата.

 „Аз не знам някой от нашите събирачи - и те са агенти "събиране на вземания", които да са действали по насилствен начин”, твърди Теодор Иванов - представител на фирма за бързи кредити.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за десетимата участници в групата.